Mainos

Laurent Kabila saapui Kongon rauhanneuvotteluihin

Kongon presidentti Laurent Kabila on saapunut Zimbabween, missä alkavat maanantaina neuvottelut Kongon sisällissodan lopettamiseksi.

Kongon hallituksen edustajan mukaan Kabilan mukanaolo korostaa, että Kongo arvostaa Viktorian putouksilla käytäviä neuvotteluja ja näkee ne tärkeänä askeleena kohti sotatoimien ja verenvuodatuksen lopettamista. Zimbabwen presidentin Robert Mugaben mukaan neuvotteluissa keskitytään tulitaukoon ja vieraiden joukkojen vetämiseen pois Kongon demokraattisesta tasavallasta. Neuvottelut saatiin aikaan Sitoutumattomien maiden liikkeen aloitteesta.

Kokoukseen on kutsuttu myös Kongon kapinallisten edustajat ja näitä tukevat Ruanda ja Uganda sekä Kabilaa tukevat Zimbabwe, Angola ja Namibia. Angola ilmoitti kuitenkin jäävänsä pois. Mukana on myös Afrikan Yhtenäisyysjärjestön OAU:n pääsihteeri Salim Ahmed Salim. Kongon vuodesta 1996 saakka jatkunut sisällissota juontaa juurensa kahden kansanryhmän, hutujen ja tutsien, taisteluista naapurimaassa Ruandassa.

Taistelut huipentuivat hutujen toimeenpanemaan noin miljoonan tutsin ja heidän kannattajiensa kansanmurhaan vuonna 1994. Joukkomurhan jälkiseuraukset kulkeutuivat silloisen Zairen itäosiin hutujen mukana, jotka pakenivat sinne vuoden 1994 keskivaiheilla pelätessään tutsien kostoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.