Mainos

Laura Ruohosen uutuusnäytelmä Britanniassa

Näytelmäkirjailija Laura Ruohosen uutuus Saari kaukana täältä saa keväällä ensiesityksensä Britanniassa. Eikä vain yhtä esitystä, sillä An Island far from here -näytelmää harjoittelee seitsemäntoista ryhmää eri puolilla Britanniaa. Teos kuuluu Royal National Theatren ohjelmaan Connections -New Plays.

Syksyllä valmistuivat sekä näytelmä että David Hackstonin tekemä englanninkielinen käännös. Royal National Theatre tilaa vuosittain englantilaisilta ja ulkomaisilta kirjailijoilta kymmenen uutta näytelmää, joita se tarjoaa vapaille nuorille teatteriryhmille Britanniassa. Näytelmät tilataan nimekkäiltä kirjailijoilta kuten Mark Ravenhill, Dario Fo, Tankred Dorst, Wole Soyinka.

National Theatren tuottaja löysi Laura Ruohosen saatuaan Skotlannin Traverse -teatterista luettavakseen siellä menestyneen Olgan. Kaikkiaan seitsemäntoista ryhmää olivat halukkaita näytelmän valmistamiseen.

Marraskuussa kirjailija ja kääntäjä olivat mukana työpajassa, jossa ryhmien ohjaajat kertoivat meneillään olevista harjoitusvaiheista. Kesällä paras esitys nähdään Royal Nationalin näyttämöllä Lontoossa.

Ruohosen näytelmillä on muutakin vientiä. Kansallisteatterissa helmikuussa ensi-iltansa saava Kuningatar K esitetään ainakin lukuteatterina Glasgowssa maaliskuussa.

Tapahtuma on osa kansainvälistä Platform-hanketta, jota Suomessa vetää Teatterin tiedotuskeskus. Näytelmä käännettiin englanniksi, saksaksi ja ranskaksi ja esityksiä kaavaillaan eri maissa. Vielä on avoinna, missä niistä se toteutetaan. Varmaa on kuitenkin, että Kuningatar K käännetään myös hollanniksi ja esitetään toukokuussa Bredan festivaalilla. Ruohosen Olga on myös löydetty uusiin maihin. Tänä vuonna näytelmä nähdään Innsbruckissa ja kaudella 2003-2004 Dublinissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.