Mainos

Laulujoutsen valtaa metsähanhien pesimäalueet

Lapin riistanhoitopiirin mukaan merkittävästi lisääntynyt laulujoutsenkanta haittaa metsähanhien elinoloja. Lintujärjestö Bird Life Suomi on kuitenkin asiasta eri mieltä.

Voimakkaasti kasvanut laulujoutsenkanta uhkaa metsähanhien elinoloja Lapissa. Laulujoutsenet ovat vallanneet metsähanhien perinteiset pesimäpaikat, ja metsähanhet ovat joutuneet siirtymään heikommille alueille, väittää Lapin riistanhoitopiiri.

Lapin riistanhoitopiirin hallituksen mukaan nyt olisi aika tehdä kunnollinen tutkimus, jossa selvitetään, miten kasvanut laulujoutsenkanta vaikuttaa metsähanhien asemaan ja elinolosuhteisiin. Metsästäjien havaintojen mukaan laulujoutsenet ovat vallanneet Lapissa useita laajoja hanhirimmikoita.

- Tämä on hyvin tunneherkkä asia, ja asiasta on nyt keskusteltu pitkään ilman tutkittua tietoa, joten niin luontoväen kuin metsästäjien kannalta nyt olisi aika saada tutkittua tietoa, riistapäällikkö Teuvo Eskola sanoo.

Eskolan mukaan tutkimuksella pitäisi myös selvittää, miten kasvava laulujoutsenkanta vaikuttaa metsähanhikannan kehittymiseen tulevaisuudessa.

- Olemme pettyneitä, jos yhteiskunta ei ohjaa resursseja tämän asian tutkimiseen, Eskola lataa.

"Halutaan päästä paukuttelemaan"

Lapin riistanhoitopiiri ei ota kantaa siihen, mitä tilanteelle tulisi tehdä. Eskolan mukaan mahdollisista jatkotoimista päätetään vasta sitten kun kun asiasta on olemassa faktoihin perustavaa tietoa.

- Tämän taustalla on vain metsästäjien huoli metsähanhikannasta, ja siitä miten nämä linnut voivat, Eskola sanoo.

Lintujärjestö Bird Lifen Suomen suojelubiologi Margus Ellermaa näkee asian toisessa valossa.

- Tällä pohjustetaan vain sitä, että päästään paukuttelemaan laulujoutsenia, hän sanoo.

Ellermaa sanoo, että niin laulujoutsen kuin metsähanhi ovat olleet aina Suomessa ja ne ovat tulleet toimeen keskenään. Silti hän ei pidä asian tutkimista huonona asiana.

- Eihän tutkimuksessa missään tapauksessa mitään haittaa ole, Ellermaa toteaa.

Metsästäjien arvostama saalis

Pohjois-Suomen alueella elävä metsähanhi on metsästäjille yksi arvostetuimmista linnuista. Lintua on vaikea saada saaliiksi, ja Eskolan mukaan moni metsästäjä joutuukin toteamaan kuulleensa vain metsähanhen laulavan.

Metsähanhi pesii erämaa-alueille, syrjäisillä soilla. Metsähanhen pesä on tavallisesti puuston suojissa, suoalueiden reunoilla.

Jos laulujoutsen ja metsähanhi pesivät samoilla alueilla, reviiristään tarkka laulujoutsen häätää toiset lajit pois omalta reviiriltään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.