Mainos

Laulaja järkyttyi Teosto-maksusta: "Katkaisee rajusti kamelin selän”

Laulaja Ninni Poijärvi ihmettelee, miksi Helsinki työntää Teosto-maksut artistille.

Poijärvelle Teosto-maksukäytäntö selvisi marraskuun konsertin jälkeen.

– Meidät oli tilattu esittämään Helsingin kaupungin toimeksiannosta teemakonsertti erääseen konserttisaliin. Sopimukseen oli merkitty yhteistuotanto, jossa järjestäjinä oli yhtyeemme ja Helsingin kaupunki.

Pian selvisi, että Teosto-maksut menevätkin yhtyeen maksettavaksi. Sopimuksessa ei ollut Teosto-korvausten maksajasta mitään merkintää. Ennen laulajan ja kaupungin yhteistuotannoissa maksusta on huolehtinut kaupunki.

”Ei mitään järkeä”

– Meidän nettopalkkio henkeä kohden keikasta oli noin 150 euroa. Teimme keikan pienellä palkkiolla, koska se oli meistä musikaalisesti palkitseva konsertti. Teosto-lasku tulee sen verran myöhään, että palkkiot on jo kaikille jaettu. Teosto-maksu on 7 prosenttia lipputuloista. Lisäksi lasku tulee yhden ihmisen maksettavaksi, joten joudun karhuamaan muiden esiintyjien osuutta, Ninni Poijärvi päivittelee.

– Meidät on jo ennen tätä pantu verottajan puolelta tiukalle. Joudumme maksamaan työnantaja- ja työntekijämaksut. Lipputuloista yli 40 prosenttia menee veroihin, ja tähän vielä Teosto-maksut päälle. Katkaisee rajusti kamelin selän. Ei ole freelance-artistin kannalta mitään järkeä.

Konsertteja jää tekemättä

– Helsinki haluaa profiloitua kulttuurikaupunkina , mutta tekee tällaista pienituloisia muusikoita kohtaan. Nyt viedään meiltä rippeetkin pois.

– Tässä on pakko miettiä, mitä musiikkia konsertissaan kannattaa esittää. Saattaa moni mielenkiintoinen konsertti jäädä tämän jälkeen tekemättä.

Ninni Poijärvi kertoi kokemuksistaan Facebookissa, minkä jälkeen kymmenet muut artistit ovat kertoneet laulajalle vastaavanlaisista tilanteista.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.