Mainos

Laukkanen luopuisi toimilupamaksuista

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Laukkanen on valmis luopumaan kaupallisten kanavien Ylelle maksamista toimilupamaksuista vuonna 2006, kun analogiset toimiluvat päättyvät.

YLE:n linkkitorni


Kansanedustaja Markku Laukkanen kuitenkin torjuu ajatuksen, että MTV3 saisi nyt alennusta toimilupamaksuunsa selviytyäkseen talousvaikeuksistaan. MTV3 on varoittanut aikovansa vähentää työvoimaa jopa 150:llä, mikä vastaa lähes kolmasosaa koko henkilöstöstä.

-Ei Yle ole vastuussa MTV:n ongelmien ratkaisemisesta, Laukkanen sanoi tänään STT:lle. Hän muistuttaa, että nykyisistä toimilupamaksuista sovittiin hyvässä yhteisymmärryksessä aivan hiljattain, vuonna 1998. TV-mainonta ei vain ole kasvanut niin paljon kun tuolloin uskottiin. Laukkanen huomauttaa Suomenmaan haastattelussa, että kaikissa Euroopan maissa, missä on julkisen palvelun radio- ja tv-yhtiöitä, joutuvat kaupalliset kanavat maksamaan taajuuksistaan.

Yle saa toimilupamaksuista noin 300 miljoonaa markkaa vuodessa. Konsernin koko budjetti oli viime vuonna noin 2,4 miljardia markkaa. Toimilupamaksut Laukkanen korvaisi rakenteellisilla muutoksilla, tv-lupamaksujen korottamisella ja maksullisilla digitaalipalveluilla. Rakenteelliset muutokset tietäisivät myös irtisanomisia.

-Irtisanomisilta ei vältytä. Se on aivan selvä, Laukkanen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän ei halua arvioida, montako Ylen 4600:sta työntekijästä pitäisi irtisanoa. Laukkasen mielestä Ylen olisi ulkoistettava kaikki palvelut, jotka eivät palvele julkisen palvelun ohjelmatoimintaa. Yleisradiossa on jo nyt yt-neuvotteluja, koska digi-tv-lähetysten aloittaminen on käymässä odotettua kalliimmaksi.

Ulkopuolinen hallitus

Laukkanen olisi myös valmis korvaamaan Ylen nykyisen hallituksen kokonaan yhtiön ulkopuolisella hallituksella. Nykyisessä hallituksessa on vain kolme yhtiön ulkopuolista jäsentä, loput viisi ovat talon omia johtajia. Samassa yhteydessä Laukkanen luopuisi eduskunnan nimeämästä hallintoneuvostosta ainakin sen nykyisessä muodossa.

-Täytyy kysyä, tarvittaisiinko hallintoneuvostoa näillä nykyisillä valtuuksilla, Laukkanen pohtii HS:n haastattelussa. Laukkasen mielestä Ylen uudistuksia ja rahoitusta pitäisi pohtia komiteassa, johon tulisi asiantuntijoita ja viestintää tuntevia poliitikkoja omistajien edustajina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.