Mainos

Lauha talvi vähensi liukastelua

Tänä talvena on ollut selvästi aikaisempia talvia vähemmän ensiapua vaativia kaatumisia, kerrotaan Helsingistä Töölön Tapaturma-asemalta ja Turun yliopistollisen keskussairaalan ensiavusta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Paavo Holi kertoo, että normaalisti talven kaatumistapauksissa on selvä piikki ensimmäisen kunnon talvipäivän aikaan, kun ihmiset eivät ole vielä tottuneet talviliukkailla kulkemiseen. Tänä talvena tällaista päivää ei ole ollut.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Jarmo Lehtosen mukaan Turussa kaatumisissa on ollut tänä talvena piikki muutamana päivänä, kun yleensä kaatumiskiireitä on ensiavussa jopa kymmenenä päivänä. Kaatumiset sattuvat sään pakastuttua suojan jälkeen, kun teitä ei ole ehditty hiekoittaa ja jään päälle on satanut lunta.

- Liukas keli on yhteydessä myös muihin onnettomuuksiin, kuten autojen tieltä suistumisiin, Lehtonen huomauttaa.

Sairausloma voi kestää viikkoja 

Tyypilliset kaatumisvammat ovat ranne- ja nilkkamurtumat. Iäkkäillä myös olkapään sijoiltaan meneminen, lonkkamurtumat ja olkaluun kaulanmurtumat ovat yleisiä. Lehtosen mukaan ikäihmisten kaatumisia sattuu paljon talven juhlapäivinä, kuten jouluna, jolloin myös huonompikuntoiset ihmiset ovat liikkeellä.

Yksikin kaatumisesta aiheutunut luunmurtuma vaatii yleensä usean hoitokerran kontrollikäynteineen ja mahdollisine kipsinvaihtoineen. Paitsi terveydenhuollolle, leuto talvi on ollut onni myös työnantajille.

- Sairasloman pituus vaihtelee murtumatyypin mukaan. Jos puhutaan tyypillisestä rannemurtumasta ja kaikki menee hyvin, normaali sairasloma on noin kuusi viikkoa. Nilkkamurtumassa vähän pidempi, Lehtonen vertaa.

- Olemme tyytyväisiä, että on ollut hyviä kelejä ja pitoa jalkojen alla, Lehtonen sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.