Mainos

Lauha talvi jopa puolittaa nastarenkaan iän

Leuto sää ja vähäinen lumipeite asettavat haasteita auton kunnolle. Varovaisuutta vaaditaan, kun lumettomat tienpinnat karhivat nastarenkaita ja tieltä irtoavat kivet vaurioittavat tuulilasin pintaa.

– Nyt kun on ajettu pitkään ilman oikeita talviolosuhteita, se kuluttaa rengasta ja ne syöpyvät nopeammin, kertoo Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala.

Lauha talvisää tuo mukanaan monenlaisia vaaratilanteita liikenteeseen.

– Tiet menevät huonoon kuntoon ja sitä kautta rengasrikot lisääntyvät. Asfaltti murenee ja tien pinnalla on nyt paljon kiviä, mitkä vahingoittavat tuulilasien pintaa.

– Kevätkaudelle on varmaan tulossa paljon lasinkorjauksia ja -vaihtoja. Oma autonikin on tällä hetkellä tuulilasinkorjauksessa, Luomala sanoo.

Nastarengas kestää normaalissa käytössä jopa kolme talvea. Lauha talvi voi kuitenkin lyhentää renkaan ikää lähes puolella.

– Leuto talvi lyhentää nastarenkaan kestoa noin 40 prosenttia. Monet joutuvat vaihtamaan syksyllä uudet talvirenkaat, yrittäjä Aleks Korpussov Alfa-Rengas Oy:ltä arvioi.

Tarkista tuulilasin kunto

Turvallisuuspäällikkö Jonne Luomala Autoliitosta muistuttaa, että tienpintojen karheus voi vaurioittaa pian vaihdettavia kesärenkaita.

– Tienpinnat ovat tällä hetkellä todella karheat. Itse en vaihtaisi heti uusia kesärenkaita, tietysti jos vanhat renkaat on jo loppu, niin eihän niillä silloin sovi ajaa. Se on jo turvallisuusriski.

Ensi talvea silmällä pitäen autoa kannattaa huoltaa jo nyt.

– Renkaiden kuntoa pitää seurata, varsinkin jos on lähdetty heikkokuntoisilla renkailla tähän kauteen. Jos talvirenkaat täytyy joka tapauksessa uusia, niin ei ole huono hetki tehdä sitä jo nyt. Autokorjaamoilta voi saada hyviä tarjouksia näin talvikauden lopussa.

– Viimeistään keväämmällä kannattaa tarkistaa myös tuulilasin kunto. Niissä voi olla naarmuja, kiven iskemiä ja mahdollisesti halkeamiakin. Jos lasin läpi ei kunnolla näe, se on myös turvallisuusriski, Luomala vihjaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.