Mainos

Lauha sää piti sähkön hinnan kurissa

Lauha sää on pitänyt pohjoismaisen markkinasähkön hinnan toistaiseksi kurissa. Vesivoimaloiden varastoaltaiden täyttöaste on kuitenkin edelleen tuntuvasti keskimäärästä pienempi ja kylmä talvisää voi nopeasti nostaa sähkön hintaa, arvioi johtaja Markku Jalonen Energia-alan keskusliitosta.

Markkinasähkön kilowattituntihinta on Finergyn markkinakatsauksen mukaan pysynyt viime aikoina noin 3,5 sentin tasolla. Hinta oli marraskuussa noin 22 prosenttia halvempi kuin vuosi sitten, jolloin oli kylmempää.

Pörssisähkön Suomen aluehinta nousi tammi-marraskuussa kuitenkin 3,6 senttiin kilowattitunnilta eli selvästi edellisvuotista kalliimmaksi. Vuotta aiemmin sähköstä maksettu pörssihinta oli keskimäärin 2,4 senttiä kilowattitunnilta.

-Pohjoismaisen markkina-alueen vesi-ja lumivarastot ovat nyt noin 29 terawattituntia pitkän aikavälin alapuolella ja noin 0,2 terawattituntia alle viime vuoden vastaavan ajankohdan. Vajaus vastaa yli kolmannesta Suomen vuosittaisesta sähkön kulutuksesta, totesi Jalonen.

Markkinasähkön talven hintanoteeraukset ovat olleet viime viikkoina 39-42 euroa megawattitunnilta eli 3,9-4,2 senttiä kilowattitunnilta. Korkeimmillaan tulevan talven kauppoja on tehty 5,0 sentin kilowattituntihinnalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.