Mainos

Latviassa pelätään suomalaistehtaan päästöjä

Latviassa pelätään suomalaisen sellutehtaan saastuttavan pääkaupunkilaisten juomaveden. Metsäliitolle tehtaan suunnittelu on maksanut jo viisi miljoonaa euroa.

Riian kupeessa sijaitseva, latvialaisten omistama vaneritehdas on moderni laitos ja pärjää markkinoilla hyvin. Latviassa onkin pitkät perinteet mekaanisella puunjalostuksella, mutta sellu- tai paperitehtaita maassa ei ole lainkaan. Latvian metsistä viedään ulkomaille vielä paljon jalostamatonta raakapuuta.

Latviassa on kova pula ulkomaisesta pääomasta ja investoijista, mutta siitä huolimatta Metsäliiton sellutehdashanke ei ole herättänyt täällä pelkästään riemua. Itse asiassa kritiikki on hyvinkin voimakasta.

Riikalaiset pelkäävät, että metsäliiton sellutehdas pilaa joen ja heidän juomavetensä. Kaupunki on jo päättänyt vastustaa suomalaisten suunnitelmia.

Latvian tuore pääministeri Indulis Emsis on biologi ja vihreän puolueen edustaja. Sellunhaju ei siis innosta häntäkään. Näyttää siltä, että hallitus joutuu lopulta ratkaisemaan tehtaan kohtalon.

- Päätöstä tehtäessä hallituksen on mietittävä kumpi on tärkeämpää, tehtaan tuoma taloudellinen hyöty vai sen ympäristöhaitat, arvioi pääministeri Emsis.

A/S Baltic Pulpin toimitusjohtaja Jukka Laitinen toivoo latvialaisten näkevän tehtaan tuomat hyödyt:

- Tämän suuruusluokan hankkeella on jopa kansantaloudellistakin merkitystä ja vieläpä huomattavassa määrin. On arvioitu, että tehdas nostaa Latvian bruttokansantuotetta noin kaksi prosenttiyksikköä, Laitinen sanoo.

Suomalaisilla metsäyhtiöillä on Baltian maissa toistakymmentä investointikohdetta, lähinnä sahoja, vaneri- ja kartonkitehtaita. Pelkästään Latviaan on investoitu vajaa 100 miljoonaa euroa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.