Mainos

Latviassa äänestetty EU:sta

Latvialaiset ovat äänestäneet Euroopan Unioniin liittymisestä. Tuloksen lainvoimaisuuteen vaadittava äänestysprosentti saavutettiin jo iltapäivällä. Ääntenlaskenta on käynnissä.

Latvialaiset ovat äänestäneet maan liittymisestä EU:n jäseneksi viimeisenä nykyisistä hakijamaista. Äänestyspaikat avasivat ovensa aamulla seitsemältä ja sulkeutuivat kello 22.

Presidentti Vaira Vike-Freiberga kehotti kansalaisia seuraamaan omaan esimerkkiään ja äänestämään kyllä. -Äänestin sen puolesta, että Latvia on Euroopassa, hän sanoi annettuaan äänensä.

Kansanäänestyksen äänestysvilkkauden tulee olla vähintään 35 prosenttia, jotta se on lainvoimainen. Eiliseen EU-kansanäänestykseen osallistui 72,53 prosenttia 1,4 miljoonasta äänioikeutetusta.

Latviassa on suuri venäläisvähemmistö. Yli puolella miljoonalla venäläisellä ei kuitenkaan ole maan kansalaisuutta eikä näin ollen oikeutta myöskään äänestää.

Latvia oli viimeinen kymmenestä EU:n hakijamaasta viimeinen, joka järjesti asiasta kansanäänestyksen. Äänestyksen tulos on pätevä ja sitova.

Kyselyn mukaan kyllä-puolen voitto vaikuttaisi yllättävän suurelta

Ovensuukyselyiden mukaan enemmistö latvialaisista on kannattanut kansanäänestyksessä maansa EU-jäsenyyttä. Latvian television mukaan äänestäneistä 69 prosenttia kannatti ja 31 prosenttia vastusti EU:hun liittymistä.

Televisio kysyi mielipidettä 2000 äänestäjältä. BNS-uutistoimisto sai kyselystään tulokseksi samat prosenttiluvut koko maan osalta. BNS:n mukaan Latvian suurista kaupungeista vain maan itäosassa sijaitsevassa Daugavpilsissä ei-äänet olivat voittamassa niukasti.

Mielipidekyselyihin verrattuna kyllä-puolen voitto näyttäisi olevan yllättävänkin suuri, jos ovensuukyselyt osoittautuvat paikkansapitäviksi.

Latvian pääministeri tyytyväinen äänestysprosenttiin

Latvian pääministeri Einars Repse on ilmaissut tyytyväisyytensä EU-kansanäänestyksen äänestysvilkkauteen.
-Olipa tulos mikä hyvänsä, se on saatu aikaan vastuullisesti, Repse sanoi. Repseltä kysyttiin, arveliko hän Viron kyllä-tuloksen vaikuttaneen latvialaisiin. Repse kiitti Viroa tuesta ja uskoi Viron tuloksen auttavan Latviaa.

Latvian pääministeri Repse julisti jo kyllä-puolen voittajaksi. Repsen mukaan äänestystulos on yksi kolmesta tärkeimmästä päätöksestä maan historiassa.

Yllättävä hallituskriisi

Latvia ajautui yllättäen hallituskriisiin eilen, kun neljän puolueen hallituskoalitioon kuuluva Ensimmäinen puolue veti luottamuksensa pääministeri Einars Repseltä.

Ensimmäisen puolueen puheenjohtaja Eriks Jekabsons sanoi lausunnossaan, että "Latvia elää pääministeri Repsen alla diktatuurissa". Jekabsons sanoi, että hallitus voi jatkaa vain, jos pääministeri eroaa.

Pääministeri kommentoi latvialaisille viestimille, että hän jatkaa maan johdossa vaikka vähemmistöhallituksen voimin.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 20.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.