Mainos

Latvian presidentti vierailulla Suomessa

Venäjän tarjous turvallisuustakuista tuli yllätyksenä Baltian maille, jotka eivät ole pyytäneet tällaisia takuita, sanoi Latvian presidentti Guntis Ulmanis tänään Helsingissä. Tarjous oli hänen mukaansa lisäksi ennenaikainen, koska Baltian maat ovat olleet itsenäisiä liian lyhyen aikaa voidakseen hyväksyä vastaavia ehdotuksia.

Presidentti Boris Jeltsin ilmoitti viime kuussa, että Venäjä on valmis takaamaan kaikkien Baltian maiden turvallisuuden. Ulmanis totesi lehdistötilaisuudessa, että tarjous näytti olevan kohdistettu enemmänkin länsimaille kuin Baltian maille.

Aamulla kolmipäiväiselle valtiovierailulle Suomeen saapunut Ulmanis keskusteli presidentti Martti Ahtisaaren kanssa presidentinlinnassa. Neuvotteluissa käsiteltiin EU:n laajentumista, Baltian ja Itämeren alueen tilannetta samoin kuin Baltian maiden strategisesti tärkeää rajasopimusta Venäjän kanssa. Latvia ja Venäjä onnistuivat pääsemään viime viikolla yhteisymmärrykseen maiden välisestä rajalinjasta.

Kirjallinen vastaus

Latvia aikoo lähipäivinä antaa kirjallisen vastauksen Venäjän turvatakuutarjoukseen.
-Latvia on Viron ja Liettuan kanssa käydyissä neuvotteluissa ottanut kantaa ehdotukseen ja aikoo nyt jättää vastauksensa Venäjän Riikan-suurlähetystöön, kertoi Latvian ulkoministeriön edustaja eilen. Kaikkien kolmen maan odotetaan hylkäävän ehdotuksen.

Presidentti Ahtisaari puolestaan korosti, että kaikki Euroopan valtiot löytävät omat ratkaisunsa mitä tulee niiden turvallisuuteen. Ahtisaaren mukaan Suomi tukee Latvian samoin kuin Liettuan ja Vironkin liittymistä EU:hun.

Ahtisaari toivoi, että valtiovierailu johtaa Suomen ja Latvian välisten kauppasuhteiden vilkastumiseen. Latvialla on Ahtisaaren mukaan suuret taloudelliset mahdollisuudet. Ulmanikselta kysyttiin, pitääkö hän johdonmukaisena sitä, että Suomi tukee Viron osallistumista EU-jäsenyysneuvottelujen ensimmäiselle kierrokselle mutta ei Latvian ja Liettuan. Ulmaniksen mukaan hän ei ole koskaan epäillyt, että Suomi tukee kaikkien Baltian maiden liittymistä EU:hun. Suomesta ei kuitenkaan ole kiinni, kuinka neuvotteluja käydään, hän korosti.

Ulmanis ajaa innokkaasti Latviaa sekä EU:n että sotilasliitto Naton jäseneksi.

Ministereitä ja liikemiehiä

Latvian presidentin seurueeseen kuuluvat myös ulkoministeri Valdis Birkavs, sisäministeri Ziedonis Cevers ja ympäristöministeri Indulis Emsis. Ministerit tapaavat suomalaiset virkaveljensä Tarja Halosen, Jan-Erik Enestamin ja Pekka Haaviston. Ahtisaaren lisäksi Ulmanis tapaa myös pääministeri Paavo Lipposen.

Presidentin mukana matkustaa myös liikemiesvaltuuskunta, joka tapaa Suomessa talouselämän edustajia. Ulmaniksen illan ohjelmaan kuului esitelmä Paasikivi-seurassa sekä illallinen linnassa. Presidentti Ulmanis ja hänen seurueensa matkustavat huomenna Riihimäelle, jossa he tutustuvat Ekokemin ongelmajätelaitokseen. Torstaina latvialaisvieraat matkustavat Lappiin, minkä jälkeen vierailu päättyy.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.