Mainos

Latvian presidentti ei syyllistä entisiä SS-miehiä

Latvian presidentti Guntis Ulmanis on kieltäytynyt tuomitsemasta latvialaisia, jotka pestautuivat natsien SS-joukkoihin toisen maailmansodan aikana. Hän puhui asiasta Latvian radiossa eilen, kertoi uutistoimisto Interfax.

Ulmaniksen mielestä kyseiset miehet olivat vain nuoria idealisteja, jotka uskoivat voivansa tehdä jotain maansa hyväksi. Ulmanis huomautti, että viime kuussa Riikaan kokoontuneet sotaveteraanit värvättiin aikanaan SS-joukkoihin natsi-Saksan taholta. Hän ei halunnut tuomita miehiä palveluksensa perusteella rikollisiksi.

Entisten SS-miesten kokoontuminen ja myöhemmin riikalaista synagogaa vahingoittanut pommi-isku ovat aikaansaaneet kansainvälisiä protesteja. Eräiden kannanottojen mukaan Latvian sotilas- ja poliisipäälliköt pitäisi pistää pois viralta. Eilen puolustusvoimain ylipäällikkö, kenraali Juris Dalbins pyysi presidentiltä lupaa päästä ennenaikaiselle eläkkeelle. Myös Dalbins osallistui SS-tapahtumaan viime kuussa. Omasta mielestään hänen jäämisensä virkaan antaisi vain lisäpuhtia niille, jotka haluavat estää Latvian pääsyn länsimaisten demokratioiden joukkoon. Toisen maailmansodan aikana Saksan joukkoihin rekrytoitiin balttimiehiä taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan. Neuvostoliitto oli vallannut alueen vuoden 1939 salaisella sopimuksella Berliinin kanssa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.