Mainos

Latvian legioonan veteraanien marssi sujui rauhallisesti

Toisen maailmansodan aikana Saksan armeijan asepuvuissa taisteli Neuvostoliittoa vastaan lähes 150 000 latvialaista. Neuvostoliitto miehitti Latvian vuonna 1940 ja uudestaan vuonna 1945.

Noin parisataa ihmistä on tänään ottanut osaa Riian keskustassa järjestettyyn Latvian legioonalaisten muistokulkueeseen. Osa legioonalaisista palveli toisessa maailmansodassa Saksan Waffen SS -joukoissa.

Latvian lippuja ja kukkia kantaneet mielenosoittajat marssivat kaupungin keskustaan Vapauden muistomerkille, missä heitä vastassa oli joukko vasemmistolaisia mielenosoittajia.

Poliisit eristivät mielenosoittajajoukot toisistaan, eikä yhteenottoja esiintynyt. Latvian poliisi oli valmistautunut turvaamaan järjestystä tiukoin toimin.

Saksan asepuvuissa puna-armeijaa vastaan taistelleiden veteraanien kulkue on joka vuosi aiheuttanut jännitteitä ja jopa väkivaltaa, kun oikeiston ja vasemmiston ääriryhmät ovat käyttäneet tilaisuutta omiin poliittisiin tarkoituksiinsa. Viime vuonna poliisi esti koko kulkueen ja pidätti kuutisenkymmentä marssille yrittänyttä.

Riian kaupunki oli antanut luvan yhteensä kuudelle tapahtumalle, joissa osoitettiin mieltä legioonalaisten puolesta tai heitä vastaan.

Saksan armeijan asepuvuissa taisteli Neuvostoliittoa vastaan lähes 150 000 latvialaista, joista noin 50 000 kuoli joko sodassa tai Neuvostoliiton vankileireillä sen päätyttyä. Latviassa kiistellään yhä siitä, sotivatko latvialaiset Saksan rinnalla vapaaehtoisesti vai pakosta.

Legioonalaiset itse pitävät itseään vapaustaistelijoina, jotka puolustivat Latviaa neuvostomiehitykseltä. He ovat sanoutuneet irti ääriryhmistä, jotka veteraanien mielestä ovat varastaneet heidän juhlapäivänsä omiin tarkoituksiinsa.

(MTV3-STT-BNS-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.