Mainos

Latvian ja Liettuan taloudet kasvussa

Viron eteläisten naapurien Latvian ja Liettuan talouden kasvavat tasaisesti, mutta eivät yllä Viron tasolle. Kaikkia Baltian maita uhkaa kauppa- ja vaitotasevajeiden jatkuva kasvu.

Liettuan pääkaupunki Vilna on siistynyt kasvojaan neuvostoajoista, mutta talouskasvu on ollut hitainta Baltiassa. Vielä toissa vuonna maa oli vakavassa pankkikriisissä, kun kolme pankkia todettiin varattomiksi. Edelleenkään pankkijärjestelmä ei ole kunnossa ja osaltaan tämä on vaikuttanut ulkomaisten investointien hitauteen.

Niin Liettuan kuin vauraamman pohjoisen naapurin Latviankin talouskasvuksi ennustetaan tälle vuodelle noin kolmea prosenttia. Virossa ennuste on vähintään kaksinkertainen.

Vaikka kaikkien Baltian maiden taloudet kasvavat, kauppataseen ja vaihtotaseen vajeiden kasvu uhkaa tulevaisuutta. Vajeista huolimatta Latvian talousnäkymiä kuvataan toistaiseksi suotuisiksi. Sen sijaan Liettuan talouskasvu on viime aikoina hidastunut.

Vaikka Baltian maita käsitellään yleensä yhtenä kokonaisuutena, niiden ongelmat ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi Virossa puhutaan koko ajan suojatullien rakentamisesta maatalouden suojaksi. Liettuassa puolestaan oikeistohallitus pyrkii vähentämään maatalouden suojatulleja, mutta ei etujärejstöjen painostuksen vuoksi siihen pysty.
(MTV3/Pertti Nyberg)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.