Latvia hinkuu EU:hun ja Natoon

Latvia pyrkii parantamaan mahdollisuuksiaan päästä mukaan niin Naton kuin EU:n jäsenyysneuvotteluihin. Maan puolustusministeri Girts Valdis Kristovskis on tällä viikolla Brysselissä esittelemässä Naton Latvialle esittämien vaatimusten toteutumista ja maan tavoiteohjelmaa.

Ulkoministeri Indulis Berzins puolestaan neuvotteli EU:n laajentumisesta tänään Helsingissä ulkoministeri Tarja Halosen kanssa. Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga uskoo, että Latvialla on Helsingin huippukokouksessa hyvä mahdollisuudet saada kutsu EU-neuvotteluihin. Vike-Freiberga tosin totesi tv- ja radiopuheessaan, että sataprosenttisen varma ei asiasta vielä voi olla, mutta viime viikon tapaamiset ulkomaisten diplomaattien kanssa ovat vahvistaneet hänen luottamustaan.

Halonen ei lupaa mitään


Ulkoministeri Halonen ei tänään suostunut lupailemaan Latvialle kutsua jäsenyysneuvotteluihin Helsingin huippukokouksessa. Berzins puolestaan sanoi vain toivovansa, että Helsinki on Latvian jäsenyysneuvottelujen kannalta "oikea aika ja paikka". EU:n laajentumiskomissaari Günter Verheugen arveli, että jos kuusi nyt jäsenyysneuvottelujen ulkopuolella olevaa tarjokasta otetaan mukaan neuvotteluihin, neuvottelut on eriytettävä alusta pitäen. Verheugenin mukaan "samana päivänä" ei voi neuvotella esimerkiksi niin erilaisten maiden kuin Latvian ja Bulgarian kanssa. Tähän maaryhmään kuuluvat Latvian ja Bulgarian lisäksi Liettua, Romania, Slovakia ja Malta.

Latvian puolustusministeri Girts Valdis Kristovskis on painottanut Naton edustajille, että Latvia on nostamassa ensi vuodeksi sotilasmenonsa 1,06 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja pyrkii vuoteen 2003 mennessä pääsemään Naton vaatimaan kahteen prosenttiin. Kristovskisin mukaan Latvian tavoiteohjelmaan ovat jo tutustuneet mm. Yhdysvaltain ja Britannian edustajat, jotka ovat antaneet siitä myönteisen arvion. Berzins ei suostunut tänään Helsingissä asettamaan EU- tai Nato-jäsenyyttä Latvian kannalta arvojärjestykseen. Hänen mukaansa kumpikin jäsenyys on Latvian ulkopolitiikan keskeisiä tavoitteita, mutta Naton jäsenyys saattaa olla aikataulullisesti lähempänä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat