Mainos

Latvia antoi periksi kansalaisuusehdoissa

Latvian hallitus päätti tänään lieventää tiukkoja kansalaisuuslakejaan, jotka ovat suurin syy Latvian ja Venäjän viime päivinä kärjistyneeseen kiistaan. Latvian hallitus ilmoitti tämänpäiväisen istuntonsa jälkeen, että vastaisuudessa Latvian kansalaisuus myönnetään kaikille lapsille, jotka ovat syntyneet Latvian uuden itsenäisyyden aikana. Samoin kumotaan ns. ikämääräykset, mikä merkitsee, että kaikki Latvian venäläiset voivat hakea Latvian kansalaisuutta.

Hallitus hyväksyi muutokset Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ehdotuksesta ja ilmoitti niistä ensimmäiseksi Ruotsin pääministerille Göran Perssonille, joka oli päivällä saapunut vierailulle Riikaan. Näin hallitus antoi vaikutelman, ettei lakeja suinkaan lievennetä Venäjän painostuksesta, vaan hyvän ystävän Ruotsin suosituksesta. Venäjän reaktiota päätökseen ei tänään tiedetty.

Persson puolestaan oli aiemmin päivällä tehnyt selväksi, ettei Ruotsi halua välittäjäksi Latvian ja Venäjän välisessä kiistassa. Persson tapasi tänään Latvian presidentin Guntis Ulmanisin. Tapaamisen jälkeen hän kertoi kuitenkin vierailevansa lähiaikoina Venäjällä ja selostavansa silloin Latvian-matkaansa Venäjän johdolle. Perssonin vierailu järjestettiin kiireesti vasta edellisenä päivänä. Vierailun tarkoitukseksi ilmoitettiin Ruotsissa, että pääministeri haluaa perehtyä Latvian kieliriitaan ja Venäjän ja Latvian väliseen kiistaan.

Latvian ulkoministeri Valdis Birkavs teki kuitenkin täysin selväksi, että Latvia aikoo pyytää Ruotsilta selvää tukea riidassa Venäjän kanssa.
-Tarvitsemme yksiselitteisen tuen ystäviltämme, koska Venäjä on naapurimme ja pysyy naapurina, Birkavs sanoi. Latvian ja Venäjän suhteet ovat nopeasti huonontuneet viime päivinä. Venäjä on syyttänyt Latviaa maan venäläisen vähemmistön syrjimisestä. Syytökset kovenivat, kun Latvian poliisi puuttui väkivaltaisesti venäjänkielisten eläkeläisten mielenosoitukseen maaliskuun alussa.

Venäjä on sittemmin varoittanut Latviaa mahdollisista talouspakotteista. Se on mm. uhannut keskeyttää Venäjän öljyn kuljetukset latvialaisen Ventspilsin sataman kautta. Latvian noin 2,5 miljoonasta asukkaasta kolmannes on syntyjään venäläisiä. Läheskään kaikilla ei ole Neuvostoliiton hajoamisen ja Latvian uudelleen itsenäistymisen jälkeen Latvian sen paremmin kuin minkään muunkaan maan kansalaisuutta. Latvian hallitus on asettanut kansalaisuuden ehdoksi mm., että henkilön on läpäistävä latvian kielen koe, luovuttava muiden maiden kansalaisuudesta, vannottava uskollisuuden vala Latvialle ja osoitettava hallitsevansa perustiedot Latvian historiasta ja kulttuurista. Kansalaisuutta ei ole myönnetty automaattisesti itsenäisessä Latviassa syntyneille lapsille, mihin nyt on tulossa muutos.

Monille Latvian venäläisille tiukat määräykset ovat liikaa ja he haluavat kansalaisuuden helpommin. Latvian hallitus ilmoitti tänään asettavansa työryhmän laatimaan kansalaisuuden saantia helpottavia lakimuutoksia. Ne on tarkoitus esittää parlamentille ensi viikolla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.