Lattia romahti rockyleisön alta Uumajassa

Romahdus johtui rakennuksen lattiapalkkien pettämisestä, joiden olisi pitänyt kestää yli 700 juhlijan paino.

Ruotsin poliisi tutkii konserttitalon lattian sortumista Uumajassa. Yhteensä 29 nuorta joutui sairaalaan, kun noin kymmenen neliötä romahti Norrlannin oopperan salista eilisiltana. Rakennuksessa oli menossa rockkonsertti.

Kolmella loukkaantuneella oli luunmurtumia. Muut saivat lieviä vammoja tai olivat sokissa. Ihmiset hyppivät lavan edessä, kun metallipalkkirakennelma alkoi yhtäkkiä antaa periksi. Pudotus oli pari metriä.

- Ennen onnettomuutta lattia keinui jalkojemme alla, kun tanssimme, kuvaili eräs paikalla olleista.

Turma sattui puolenyön maissa Mando Diao -yhtyeen konsertissa, joka oli ehtinyt kestää vain vartin verran. Paikalla oli yli 700 ihmistä. Silminnäkijöiden mukaan pakokauhua ei juurikaan syntynyt, vaikka kaikki pyrkivät ulos niin nopeasti kuin mahdollista.

- Pari loukkaantunutta vietiin heti sairaalaan, mutta monet muut makasivat hetken kahvilan lattialla odottamassa ambulanssia, kertoi Markus Styrman, jonka bändin piti esiintyä Mando Diaon jälkeen.

Poliisin teknikot tutkivat sortumissyytä. Oopperan alue eristettiin toistaiseksi. Talon toimitusjohtaja Magnus Aspegren huomautti, ettei salissa ollut liikaa ihmisiä. Palkkien olisi pitänyt kestää paljon enemmänkin kuin satojen ihmisten painon.

Palomiehet olivat tutkineet tilat torstaina ja antaneet luvan noin 800 hengen tapahtumalle. Lattialta oli purettu katsomo, jotta yleisö pääsisi liikkumaan estradin edustalla.

- Näin on tehty myös monta kertaa aiemmin, Aspegren korosti.

Hän ei muistanut, koska kiinteistön kunto kartoitettiin perusteellisesti edellisen kerran. Tarkastuksia tehdään kuitenkin säännöllisesti. Tilat ovat Uumajan kunnan omistuksessa.

Tutkimuksissa todettiin myöhemmin, että onnettomuudessa olisi voinut käydä paljon pahemmin. Kaksi muuta lattian osaa oli myös vaarassa romahtaa.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat