Mainos

Lastentarhojen hoidon taso huolettaa

Lastentarhanopettajien liitto on huolissaan päiväkotihoidon tasosta Suomessa.

Liiton mukaan päiväkotipalvelujen riittävyys saatavuus ja laatu vaihtelevat huomattavasti alueittain. Huolestuttavaa on, että tulevaisuudessa lasten määrään arvioidaan kasvavan ja samanaikaisesti pula varhaiskasvatuksen ammattilaisista kiihtyy.

Suomen päiväkodeissa työskentelee OECD -maihin verrattuna muita vähemmän korkeasti koulutettua henkilöstöä. Liiton mukaan OECD -maissa päiväkotien henkilöstöstä noin puolella on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto. Esimerkiksi Ruotsissa päiväkodeissa 54 prosenttia työntekijöistä on koulukseltaan lastentarhanopettajia. Suomessa riittävä tutkinto on vain noin kolmasosalla hoito- ja kasvatushenkilöstöstä.

Lastentarhanopettajien liitto vaatiikin tilanteen parantamiseksi uutta varhaiskasvatuslakia, varhaiskasvatuksen liittämistä yhtenäiseen kasvatus- ja koulutusjärjestelmään, yliopistollisen lastentarhanopettajien sisäänottomäärän lisäämistä, henkilöstön työolojen, palkkauksen ja työehtojen parantamista.

Liitto muistuttaa, että YK:n Lasten oikeuksien toteutumista voi mitata esimerkiksi sillä, miten lasten hyvinvointiin ja palveluihin investoidaan. Julkiseen varhaiskasvatukseen käytetyt menot lasta kohden olivat OECD -maissa vuonna 2005 keskimäärin 4900 euroa, kun Suomessa vastaava osuus oli 4400 euroa.

Tänään vietetään Lastentarhanopettajien liiton Varhaiskasvatuspäivää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.