Mainos

Lastentarhanopettajat: Päivähoitomaksuja pikemminkin alennettava

Lastentarhanopettajaliitto patistaa alentamaan päivähoidon maksuja nostamisen sijaan. Liiton mielestä Suomen tulisi ottaa esimerkkiä Ruotsin mallista, jossa on käytössä päivähoitomaksuja kohtuullistava maksukatto.

Lastentarhanopettajaliiton mielestä päivähoidon maksuja pitäisi pikemminkin alentaa kuin korottaa. Liitto uskoo, että kaavaillut maksujen korotukset heikentävät perheiden valinnanmahdollisuuksia. Maksujen pitäisi olla sellaisia, että kaikilla lapsilla on tasapuolinen mahdollisuus päivähoitoon.

Liiton mielestä ei voi olla oikein, että ylimpään maksuluokkaan voi joutua perhe, jossa molemmat vanhemmat ansaitsevat vähemmän kuin suomalainen palkansaaja keskimäärin.

Lastentarhanopettajat vertaavat Suomen tilannetta Ruotsiin, missä neljä- ja viisivuotiailla lapsilla on oikeus maksuttomaan esiopetukseen. Naapurimaassa on myös maksuja kohtuullistava maksukatto, jonka ansiosta kahden lapsen kokopäivähoidon maksut ovat noin 200 euroa pienemmät kuin Suomessa. Ruotsalaiset maksavat ensimmäisen lapsen kokopäivähoidosta 140 euroa, toisesta 94 euroa ja kolmannesta 47 euroa.

Liiton mielestä uuden maksujärjestelmän yhteiskunnalliset vaikutukset olisi selvitettävä tarkkaan ennen toteuttamista.

Hyvinä uudistusehdotuksina lastentarhanopettajat pitävät yksinhuoltajien aseman paranemista sekä päivähoidon perhekäsitteen uudistamista niin, että kaikki perheen alaikäiset lapset otetaan huomioon maksua määrättäessä.

Hyvänä pidetään myös sitä, että osapäivä- ja vuorohoidosta laskutetaan todellisen hoitoajan mukaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.