Lastensuojelussa saatetaan rikkoa lakia: "Perheisiin ollaan yhteydessä liian myöhään"

Lastensuojelun toimintaa tarkkailleet epäilevät, että lastensuojelussa saatetaan rikkoa lakia. Heidän mukaansa lastensuojelulain henkenä olisi olla yhteydessä lapseen ja perheeseen jo seitsemän vuorokauden sisällä siitä, kun tieto mahdollisesta lastensuojelutarpeesta on saatu.

Kaksi STT:n haastattelemaa lastensuojelun lähellä työskentelevää kuvaa seitsemän vuorokauden säännön rikkomista maan tavaksi.

– Esimerkiksi yhtä lastensuojeluilmoitusta ei ollut kirjattu kolmessa viikossa, toinen lähteistä sanoo.

Helsingin kaupungin lastensuojelun johtaja tulkitsee, että perheeseen ei tarvitse olla yhteydessä välittömästi.

– Meidän tulkintamme mukaan laki ei velvoita kontaktoimaan lasta ja perhettä seitsemän päivän aikana. Käytännössä moneen perheeseen ollaan seitsemän päivän aikana yhteydessä. Lastensuojeluilmoituksen kiireellisyys arvioidaan välittömästi ja tarpeellisiin toimiin ryhdytään, sanoo Saila Nummikoski.

Arviointiaikaa viikko

Lastensuojelulain mukaan palveluntarpeen arviointi on aloitettava seitsemän vuorokauden kuluessa ja saatava loppuun kolmen kuukauden kuluessa mahdollisen lastensuojelutarpeen ilmettyä.

Sosiaalihuoltolain mukaan arviointi on tehtävä asiakkaan ja tarvittaessa hänen omaistensa ja läheistensä kanssa.

Sosiaalioikeuden emeritusprofessori Pentti Arajärvi Helsingin yliopistosta on taipuvainen tulkitsemaan, että aivan ilmeisimpiä vääriä ilmoituksia lukuun ottamatta lasta ja tämän vanhempaa olisi syytä kontaktoida pikaisesti.

– Seitsemän vuorokauden ajatuksena on katsoa se, kuinka vaarallisissa oloissa lapsi on. Se ei varmaankaan oikein onnistu kontaktoimatta perhettä, Arajärvi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat