Mainos

Lastensuojelun keskusliitto: Isät ja äidit voivat huonosti

Paineiden keskellä voivat huonosti niin isät kuin äiditkin, sanoo Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen.

Perhesurmien on sanottu olevan Suomessa jo ilmiö. Heinosen mielestä vanhemmat tarvitsevat apua, miehille ja naisille keinot auttamiseen ovat vain erilaiset.

– Koska tämä on yhteiskunnallinen ilmiö, pitäisi lähteä analysoimaan paljon laajemmin yhteiskunnan kehityssuuntaa eli sitä, mikä oikeasti on työelämän ja rahan mahti perhe-elämässä. Pitäisi pohtia, miksi vanhemmuudesta on tullut niin sirpaleista ja monimutkaista.

Heinosen mielestä suunniteltuun polkuun ei juurikaan sallita mutkia tai epäonnistumisia. Jos niitä kuitenkin tulee, usein kulissien ylläpitämisestä pidetään ensimmäisenä huolta.

– Eletään tavallaan liikaa muulle kuin omalle perheelle. Muille halutaan näyttää, että olen onnellinen ja tyytyväinen ja kilpaillaan sillä.

"Perhevalmennus yksi ratkaisu"

Viime vuosina on kehitetty paljon perhevalmennusta, joka toistaiseksi ei ole pakollinen kaikissa kunnissa. Heinosen mielestä sitä pitäisi kehittää Suomessa edelleen.

– Siitä voisi lähteä liikkeelle, että saataisiin perhevalmennus pakolliseksi kaikille. Siinä pitäisi olla mukana laadukas parisuhdeosio. Kun lapsi tulee, sen pitäisi olla keskiössä. Siinä rinnalla pitää pitää huolta parisuhteesta ja hoitaa työ.

Heinonen pohtii, että nykyvanhemmuuteen on tullut mukaan suorittaminen. Se tekee elämästä lyhytjännitteistä.

– Pitkäjänteinen kosketuspinta vanhemmuuteen puuttuu.

Heinosen mielestä perhevalmennus olisi keino, jolla vanhempien jaksamisesta ja hyvinvoinnista pidettäisiin huolta.

– Siellä, missä perhevalmennus on ollut käytössä, on siitä saatu hyvää palautetta. Perhevalmennuksessa isät ja äidit otetaan mukaan tasavertaisina vanhempina.

Heinosen mukaan perhevalmennus on poikinut esimerkiksi isien tukiryhmän.

– Se on yksi ratkaisu. Silti ydinjuttu on myös se, että miten me saamme työn ja perhe-elämän vaatimuksia muutettua niin, etteivät ne muserra vanhempia alleen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja