Lastensuojelu toivoo varhaisempaa puuttumista

keinu

Lastensuojelun ammattilaiset toivovat ongelmatapauksien ilmoitteluun lisää rohkeutta. Helsingin kaupungin itäisen perhekeskuksen vs. päällikön Sanna Teiron mukaan poliisi tekee Helsingissä selvästi eniten lastensuojeluilmoituksia. Aktiivisuutta Teiro toivoo erityisesti muilta virkamiehiltä.

- Toivoisi, että esimerkiksi päivähoidot ja vastaavat paikat, neuvolat, terveysviranomaiset ilmoittaisivat enemmän. Silloin ehkä ongelmiin voisi puuttua varhaisemmin, Teiro perustelee.

Lastensuojeluilmoitukset ovat sosiaalityöntekijöille välttämätön työkalu. Ongelmiin ei ole keinoja puuttua, jos ilmoitusta ei ole jätetty.

- Meidän ainoa mahdollisuutemme puuttua tilanteeseen on jonkun tahon tekemä lastensuojeluilmoitus. Kaikki lähtee siitä. Jollei ilmoitusta ole, ei ole asiakastakaan, Teiro painottaa.

Irvokkaat heitteillejättötapaukset ovat olleet viime kuukausina näyttävästi esillä iltapäivälehdissä. Juttujen perusteella syntyy helposti mielikuva, että lastensuojelutapausten määrä olisi selvästi kasvanut.

Teiron kokemuksen mukaan näin ei kuitenkaan ole.

- Saattaa olla, että tapaukset ovat vähän lisääntynet, mutta aika vähäisiä ne ovat edelleen - ne ovat yksittäistapauksia vieläkin, Teiro arvioi.

Heitteillejättöjen näkyvyyden lisääntymistä Teiro selittää paitsi lehtien toimituksellisella linjalla myös poliisin tiedottamisella.

- Poliisi luultavasti tiedottaa lastensuojeluun liittyvistä ongelmista aikaisempaa enemmän. Mutta kysymys, näkyykö tämä lisääntyminen lastensuojelussa, niin sitä se ei kyllä tee, Teiro toteaa.

Ongelmatapausten käsittely julkisuudessa ei ole Teiron mukaan nopeuttanut lastensuojeluprosessia. Prosessin hitaus johtuu osittain juuri ilmoitusten viivästymisestä.

- Ilmoitukset tulevat edelleenkin meille hyvin myöhään. Ja kun ilmoitukset vihdoin tulevat, ovat perheiden tilanteet aika vaikeita, Teiro arvioi.

Viime vuonna voimaan tulleen lain myötä prosessi lastensuojeluilmoituksesta mahdollisiin toimenpiteisiin kestää noin kolme kuukautta. Noiden kolmen kuukauden aikana lastensuojeluviranomaiset selvittävät tilannetta ja vasta niiden jälkeen tehdään päätös "lastensuojeluasiakkuudesta".

Maallikosta pitkältä tuntuva selvitysaika ei ammattilaisen mielestä ole pelkästään huono asia.

- Jos lapsi otetaan huostaan, niin hän menettää paitsi vanhempansa myös lähiympäristönsä - naapurinsa, koulunsa, päiväkotinsa ja muut vastaavat. Se on aika iso muutoas kenen tahansa lapsen elämässä. Mieluummin tutkii riittävän hyvin, onko huostaanotto ainoa mahdollisuus kuin tekee liian nopeita ratkaisuja, Teiro perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat