Mainos

Lastenreuman ennuste hyvä

Lastenreuma ei Suomessa ole enää niin pahasti invalidisoiva sairaus kuin se oli vielä 1960-luvulla. Lääketieteen lisensiaatti Heikki Ylijoen tutkimuksen mukaan 15 vuoden kuluttua sairastumisesta kahdella kolmanneksella potilaista toimintakyky on säilynyt hyvänä. Työkykyisiä aikuiseksi kasvaneista lastenreumapotilaista oli 25 vuotta sairastumisen jälkeen lähes 80 prosenttia.

Edellisen, vuonna 1966 tehdyn kartoituksen mukaan lastenreuma johti merkittävään invalidisoitumiseen 30 prosentilla sairastuneista, kun tänään vastaava luku on 10 prosenttia. Vastaavasti tauti oli aiemmassa tutkimuksessa johtanut merkittävään niveltuhoon 64 prosentissa tapauksia, kun tänään pahoista niveltuhoista kärsii noin 32 prosenttia.

Heikki Ylijoki arvioi, että taudin ennusteen parantuminen johtuu suomalaisesta lääkekäytännöstä, hyvästä sairaanhoidosta sekä tehokkaasta kuntoutusjärjestelmästä.

Lastenreuma on monimuotoinen, harvinainen ja pitkäaikainen sairaus. Ylijoen tutkimuksessa selvitettiin lähes 300 1960-70-luvuilla Turun yliopistollisessa sairaalassa hoidetun lastenreumapotilaan tilannetta 15 ja 25 vuoden kuluttua sairastumisesta.

Ylijoen väitöskirja lastenreumaa sairastavien pitkäaikaisennusteesta tarkastetaan Turun yliopistossa tänään. Ylijoen vastaväittäjänä toimii dosentti Pirkko Pelkonen ja kustoksena professori Olli Simell.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.