Lastenpsykiatri: Pitikö pikkutytön kuolla, jotta lasten kaltoinkohtelu nousisi keskusteluun?

Lasten vakavat pahoinpitelyt eivät ole poikkeuksellisia Suomessa, muistuttaa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Sinkkonen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että lapsiin kohdistuva kaltoinkohtelu on ollut yleisesti tiedossa jo pitkään.

– Henkihieveriin pahoinpideltyjä lapsia meillä on ollut sekä lapsen surmia. Anne Kaupin väitöskirjassa kerrotaan, että vuosina 1970–1994 Suomessa kuoli lähes kolme sataa lasta, joista kaksi sataa perhesurmissa. Ei tässä tapauksessa ole sinänsä mitään uutta, se on traagista ja kamalaa. Tästä nousee sellainen ajatus, että nytkö piti tämän pikkutytön kuolla, että tämä asia ikään kuin purskahtaa esiin.

Sinkkonen kertoo, että hän on ollut tekemisissä vakavasti pahoinpideltyjen lasten kanssa jo 30 vuoden ajan.

– Tapaukset ovat olleet lievempiä, mutta on joukossa ollut esimerkiksi kolmekuinen vauva, jolla on ollut murtumia ja palovamma-arpia, kun on savukkeita sammutettu lapsukaisen peppuun. Ei tämä ole ainutlaatuista.

Sinkkosen mukaan ihmisten on vaikeata kohdata lapsiin kohdistuvia törkeitä tekoja. Monelle heijastuu tunne, ettei asia voi olla totta.

– Me suljemme silmät liian ahdistavilta asioilta. Yksityishenkilön ei tosin tulekaan kantaa huolta, vaan se on ammattilaisten tehtävä.

Sinkkosen mukaan yhteiskunnassamme on kuitenkin liian korkea kynnys puuttua epäkohtiin.

– On tullut varovaisuutta, koska puuttuja voi saada konkreettisesti turpaan. Tähän on tultava muutos.

(MTV3)

Katso lastenpsykiatri Jari Sinkkosen haastattelu: (Huomenta Suomi

Lue myös:

    Uusimmat