Lastenkotiin sijoitettujen henkinen pahoinvointi lisääntynyt

Vuonna 1999 jopa 80 prosenttia lapsista kärsi vaikeista psykiatrista hoitoa vaativista ongelmista, kertoo tuore väitöstutkimus.

Lastenkoteihin sijoitettujen lasten psyykkinen pahoinvointi lisääntyi merkittävästi 1990-luvulla. Vuosikymmenen alussa ongelmia oli erityisesti pojilla. Vuoteen 1999 mennessä tyttöjen ongelmat lisääntyivät niin, että ero kuroutui umpeen.

Tiedot käyvät ilmi lääketieteen lisensiaatti Raija Hukkasen väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Turun yliopistossa huomenna. Hukkanen on tutkinut psykososiaalisia ongelmia ja psyykkisen kehityksen riskitekijöitä 4-18-vuotiailla Turun lastenkodeissa vuosina 1993, 1996 ja 1999.

Tutkimuksen mukaan vuonna 1999 jopa 80 prosenttia lapsista kärsi vaikeista psykiatrista hoitoa vaativista ongelmista. Joka kolmannella oli ilmennyt itsemurha-ajatuksia, uhkauksia tai yrityksiä kyselyä edeltäneen puolen vuoden aikana.

Pahoinvoinnin takana traumaattisia kokemuksia

Lasten psyykkisen pahoinvoinnin takaa löytyy Hukkasen mukaan traumaattisia kokemuksia. Yli puolet oli kärsinyt heitteillejätöstä. Noin 60 prosenttia oli joutunut todistamaan kotona aikuisten välistä väkivaltaa. Väkivallan uhriksi oli itse joutunut 20 prosenttia lapsista. Yhtä moni oli joutunut seksuaalisesti hyväksikäytetyksi.

Hukkasen mukaan erityisesti seksuaalinen hyväksikäyttö altistaa psyykkisille ongelmille. Merkittävästi muita enemmän käytös- ja tunne-elämän häiriöitä ilmeni myös niillä lapsilla, joilla oli useammantyyppisiä traumaattisia kokemuksia.

Vaikeimpiin häiriöihin liittyi itsetuhoinen käyttäytyminen. Itsetuhoiset lapset käyttäytyivät myös toisia kohtaan aggressiivisemmin kuin muut.

Lisäksi Hukkanen havaitsi keskimääräistä enemmän ongelmia niillä, jotka oli sijoitettu lastenkotiin yli 7-vuotiaina. Myös ongelmalliset suhteet vanhempiin näyttivät lisäävän lapsen vaikeuksia.

Hukkanen peräänkuuluttaa vakavaa keskustelua lastensuojelupalveluiden riittävyydestä vaikeista psyykkisistä ongelmista kärsivien hoidossa. Hän korostaa myös tehokkaan moniammatillisen yhteistyöverkoston tarvetta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat