Mainos

Lastenkodin palo hiljensi Haapsalun - "En ole ikinä nähnyt mitään niin kauheaa"

Virolainen Bruno Smirnov oli kotonaan syömässä sunnuntaina päivällä, kun ikkunan takana näkyi savua. Sadan metrin päässä sijaitseva vammaisten lasten koti oli liekeissä. Smirnov syöksyi kerrostalon alakerrassa sijaitsevaan nuorisokeskukseen.

- En ole ikinä nähnyt mitään niin kauheaa. Palomiehet kantoivat sylissään lapsia ulos. Lasten kasvot olivat aivan mustat, hän kertoo järkyttyneenä.

Palopaikalle oli kerääntynyt nopeasti valtavasti väkeä. Ihmiset kantoivat ketjussa tavaroita ulos lastenkodin liekeiltä säästyneestä siivestä. Aikaa oli vähän, sillä rakennuksen keskiosan katto romahti muutamassa minuutissa ja tilanne muuttui hyvin vaaralliseksi.

- Jopa lapset ja vanhukset auttoivat. Ihmiset eivät välittäneet "talo palaa" -huudoista, 26-vuotias Smirnov kuvailee.

Tuttuja lapsia

Tänään lastenkodin liepeillä tuntuu yhä voimakas savun haju. Pihamaalle ei ole asiaa, sillä poliisi tekee hiiltyneissä raunioissa teknistä tutkintaa.

Nuorisokeskuksen lattialla lojuu kasoittain liekeistä pelastettuja tavaroita. Keskuksen vetäjä Natalia Jampolskaja painaa kädet kasvoilleen ja pidättelee kyyneleitä. Hän kertoo kauhistuneensa, kun vaalea savu muuttui mustaksi.

- Tiesimme, etteivät lapset pysty kävelemään. Sydämeni itki.

Osa lastenkodin lapsista kävi usein vierailemassa nuorisokeskuksessa. Tänään ei ollut vielä selvillä, oliko kuolleiden joukossa keskuksen nuorille tuttuja lapsia.

Ohikulkijat pysähtyvät palopaikalle, ja ihmiset keskustelevat hiljaa pienissä ryhmissä. Portin luokse oli tuotu kukkia ja kymmeniä kynttilöitä.

Myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kävi laskemassa portinpieleen kaksi kynttilää. Ilves ei lausunut paikalla päivystäneille toimittajille mitään.

- Tämä on hyvin yksityinen hetki, presidentin avustaja sanoi.

Haapsalun keskustassa saloissa liehuivat Viron liput ja mustat surunauhat palossa kuolleiden muistoksi. Tulipalossa Haapsalussa sai surmansa kahdeksan vammaista lasta ja kaksi aikuista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.