Mainos

Lastenhuoneen tv voi viedä yöunen

Ala-asteikäisten tulisi nukkua noin kymmenen tunnin yöunet, suosittelee Mannerheimin lastensuojeluliitto. Lasten riittävä ja säännöllinen uni on tärkeää oppimisen, muistin, kasvun ja tunne-elämän kehittymisen kannalta.

Unen puute voi olla lapsen oppimisvaikeuksien, heikon keskittymiskykyyn, masentuneisuuden, ärtyneisyyden ja äkkipikaisuuden takana. Univaje lisää myös onnettomuusalttiutta. Unen puute voi olla myös syy päänsärkyyn ja infektioherkkyyden lisääntymiseen.

Riittävä ja säännöllinen uni on olennainen osa lapsen hyvinvointia. Moni lasten ongelma voisi ratketa sillä, että he saisivat tarpeeksi unta, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Eeva Kuuskoski.

Nukahtamista voi edistää

Riittävää ja säännöllistä unta voi edistää monin konkreettisin keinoin. Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenpsykologin Marjo Kankkosen mukaan perheen sisäisiä pelisääntöjä tarvitaan erityisesti television katseluun, pelien pelaamiseen ja internetin käyttöön. Televisio lapsen huoneessa ei ole nukkumaanmenon kannalta hyvä idea. Lasta voi muistuttaa nukkumaanmenosta esimerkiksi puoli tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa ja sanoa asiasta vielä vaikka kymmenen minuuttia ennen sänkyyn menoa. Mannerheimin lastensuojeluliitto kampanjoi koululaisten riittävän ja säännöllisen unen puolesta pitkin vuotta.

Määrä ei korvaa laatua

Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä korostaa sitä, että unen on oltava paitsi riittävää myös mahdollisimman säännöllistä. Jos lapsi herää viikonloppuisin esimerkiksi kolme tuntia myöhemmin kuin arkisin, hänen unirytminsä sekoittuu liikaa eikä paluu arkirytmiin onnistu heti maanantaina. Kyse on jet lagiin verrattavasta rasituksesta, Saarenpää-Heikkilä sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.