Lastenelokuvalle oma kiintiö tuotantotukeen?

Kotimaisen lastenelokuvan arvostusta ja asemaa yritetään vahvistaa kehittämisohjelmalla.

Tänään kulttuuriministeri Suvi Lindénille luovutetussa esiselvityksessä ehdotetaan mm. lastenelokuvien tuotantobudjettien korottamista ja kiintiötä määrärahoihin. Lastenelokuvaan toivotaan omaa erityiskoulutusta ja elokuvakasvatusta pyritään kehittämään elvyttämällä koulukinotoiminta. Yleensä kotimaisia lastenelokuvia valmistuu korkeintaan yksi vuodessa.

Esiselvityksen valmistuminen osuu Lindénin mukaan hyvään ajankohtaan. Opetusministeriössä valmistellaan parhaillaan toimeksiantoa lastenkulttuuripoliittisen ohjelman laatimiseksi. Esiselvityksessä on kartoitettu elokuvan osalta samoja kysymyksiä, joita lastenkulttuuripoliittisen ohjelman valmistelussa tulisi selvittää. -Opetusministeriö asettaa työryhmän pohtimaan, millä keinoin ja millaisella aikavälillä lastenelokuvaa ja sen arvostusta lisääviä toimenpiteitä olisi mahdollista lähteä toteuttamaan, sanoi Lindén.

Esiselvityksen perusteella kotimaiselle elokuvatuotannolle suositellaan kansallista tukijärjestelmää. Lastenelokuvalle olisi saatava oma kiintiö tukivaroista: elokuvan vuosittaisia tukivaroja tulisi nostaa, jotta osa niistä voitaisiin kiintiöittää lastenelokuvalle. Kiintiöjärjestelmä on käytössä Ruotsissa ja Tanskassa, ja vastaavaa kiintiöimistä tai lakisääteistä tukea on lastendraamalla esimerkiksi Australiassa ja Kanadassa.

Kiintiöiden rinnalle olisi luotava myös muita elokuvalevityksen, elokuvakasvatuksen ja koulutuksen tukitoimia. Koulukino -projekti olisi organisoitava uudelleen ja samassa yhteydessä olisi pohdittava lasten lyhytelokuvien levitystä.

Elokuvakasvatukseen olisi myös löydettävä lisää tukivaroja sekä yhteistyömuotoja ja -kumppaneita. Elokuva-alan peruskoulutuksessa ei juurikaan oteta huomioon lastenelokuvaa. Lastenelokuva-alan koulutus voitaisiin aloittaa omana erillisprojektina Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitoksella ja ammattikorkeakouluissa. Osa opiskelijoista voisi olla alan ammattilaisia, jotka haluavat täydennyskoulutusta lastenelokuvan tekemisestä. Ammatillista täydennyskoulutusta tarvittaisiin ensisijaisesti käsikirjoituksessa, ja tuottajille tulisi tarjota koulutusta lastenelokuvan rahoituksesta sekä kansainvälistymisestä.

Suomen elokuvakontaktin mukaan vuokraustilastojen kärjessä ovat lastenelokuvat. Festivaalijärjestäjien mukaan kotimaisia lastenelokuvia ei saada ohjelmistoon eikä näin ollen myöskään kansainvälisillä festivaaleilla näy suomalaisia lastenelokuvia.

Suomen elokuvasäätiön tilastojen mukaan vuosien 1996-1999 aikana valmistuneiden elokuvien joukossa on kotimaisia lastenelokuvia yksi pitkä, yksi novellielokuva (60 min.), kaksi sarjatuotantoa ja muutama lyhytelokuva.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat