Mainos

Lasten ylipainosta tulossa terveyden aikapommi

Pulskistumisen syynä napostelukulttuuri ja runsas piilorasvan saanti.

Lasten ja nuorten ylipainoisuus merkitsee huomattavaa riskiä sepelvaltimotaudille keski-iässä. Lasten kardiologi Eero Jokinen Husin lasten ja nuorten sairaalasta puhuu jopa aikapommista.

-Rasvajuovia on nähtävissä sepelvaltimon seinämässä jo kymmenestä ikävuodesta lähtien, Jokinen huomauttaa. Hän muistuttaa, että suomalaisille ruokavaliosta saatavalla rasvalla on suurempi merkitys kuin vaikkapa eteläeurooppalaisille. Tämä johtuu siitä, että suomalaisilla on perinnöllinen alttius sydänsairauksiin ja korkeat kolesteroliarvot.

Kahdessakymmenessä vuodessa poikien keskimääräinen paino on noussut noin viisi kiloa ja tyttöjen kahdesta kolmeen kiloa. Kaikkiaan 17 prosenttia pojista on ylipainoisia aikaisemman 7 prosentin sijasta. Myös ylipainoisten tyttöjen osuus on lisääntynyt 4 prosentista 10:een.

Jokisen mukaan ylipainoisten määrän lisäys on nähtävissä jo 6-vuotiaissa. Ylipainoiseksi lapsi lasketaan, jos hänen painonsa poikkeaa yli 20 prosenttia suhteellisista painokäyristä. 40 prosentin ylitys käyristä merkitsee jo lihavuutta.

Lasten sydänterveys on esillä sunnuntaina Maailman sydänpäivänä, jonka teemana on Terve sydän lapsesta lähtien.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja