Mainos

Lasten väkivaltainen kurittaminen yhä yleistä

Euroopan neuvosto haluaa kriminalisoida kuritusväkivallan. Lastensuojelun keskusliiton tutkimuksessa suomalaisista neljännes hyväksyy lasten ruumiillisen kurituksen, mutta lapsiin kohdistuvan väkivallan vain vajaat kymmenesosa.

Lasten kuritusväkivalta, kuten lyöminen tai lätkiminen, on yhä laillista monissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Britanniassa lasta saa kurittaa, jos häneen ei jää siitä näkyviä jälkiä. Euroopan neuvoston mukaan lasten kasvattamisen nimissä ruumiilliseen kurittamiseen saatetaan jopa rohkaista.

Euroopan neuvosto haluaa kriminalisoida lasten väkivaltaisen kurittamisen. 47 jäsenmaasta 18 on säätänyt lait, joissa lasten fyysinen rankaiseminen on kielletty.

Ohjelmajohtaja Elda Moreno Euroopan neuvostosta toteaa, että aikuisten lyöminen on pahoinpitelyä, eläimen lyöminen julmuutta, mutta lasten lyömistä selitetään yhä sillä, että se olisi heidän omaksi parhaakseen.

- Lapsen itsetuntoa ei saa nujertaa ruumiillisella eikä henkisellä väkivallalla, sanoo yksikön päällikkö Arto Kosonen ulkoministeriöstä.

Kuritusväkivalta on laitonta esimerkiksi Tanskassa, Norjassa, Kreikassa ja Espanjassa. Suomessa se kriminalisoitiin yli 20 vuotta sitten.

- Lasten kasvatuksessa väkivalta on ollut pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Kasvatustieteessä pidettiin ruumiillista kuritusta käypänä keinona vielä 1960-luvulla, sanoo tutkija Heikki Sariola Lastensuojelun keskusliitosta.

Pahoinpitely aiheuttaa vihaa ja ahdistusta

Sariolan mukaan enää ei pitäisi puhua lasten ruumiillisesta kurittamisesta, vaan kuritusväkivallasta tai pahoinpitelystä. Lastensuojelun keskusliiton tutkimuksessa suomalaisista neljännes kertoikin hyväksyvänsä lasten ruumiillisen kurituksen, mutta lapsiin kohdistuvan väkivallan vain vajaat kymmenesosa.

Moreno painottaa, että lapset tarvitsevat sääntöjä ja kuria, mutta eivät väkivaltaa. Tutkimusten mukaan lapsiin kohdistuva väkivalta aiheuttaa sekä aggressiivisuutta että ahdistusta lapsessa.

Lastensuojelun keskusliiton ja ulkoministeriön seminaari nimeltä Lapsuus ilman väkivaltaa pidettiin Helsingissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.