Mainos

Lasten päivähoito-oikeuteen esitetään rajoituksia budjetissa

MTV3:n uutisten saamien tietojen mukaan Valtiovarainministeriö haluaa rajoittaa vanhempien oikeutta saada lapsensa automaattisesti kunnalliseen päivähoitopaikkaan

Valtionvarainministeriön budjettiesityksen mukaan, niin sanottu subjektiivinen päivähoito-oikeus poistuisi perheiltä, joiden molemmat vanhemmat ovat pääsääntöisesti kotona. Tällöin esimerkiksi työtön pariskunta ei olisi enää oikeutettu saamaan lapsiaan automaattisesti yhteiskunnan ylläpitämiin päivähoitopaikkoihin.

Maan päivähoitoasioista vastaavat tyrmäävät jyrkästi ns. Niinistön mallin. Ministeri Terttu Huttu-Juntunen ja sosiaalivaliokunnan puheenjohtaja Virpa Puisto vaativat päivähoito-oikeuden säilyttämistä ennallaan.
-Pitääkö lastakin rangaista, jos vanhemmat jäävät työttömäksi ottamalla häneltä oikeus pois varhaiskasvatukseen, kommentoi sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen. Eduskunnan sosiaalivaliokunnan puheenjohtaja Virpa Puisto sanoo esitystä oikeistolaiseksi provokaatioksi. Puisto katsoo, että asia on sovittu hallitusohjelmassa ja toteutettavaa hallitusohjelmaa ei ole aiemminkaan muutettu budjettiriihessä.
-Saattaa käydä niin, että vähäisen säästön vuoksi oikeus varhaiskasvatukseen otetaan pois niiltä perheiltä, jotka sitä kenties eniten tarvitsevat, jotka siitä eniten hyötyvät, Puisto tähdentää.

Päivähoitomaksujen pienikin karsinta helpottaisi talousvaikeuksissa olevien kuntien asemaa, mutta sosiaalivaliokunnan puheenjohtaja Virpa Puisto kehottaa ministeri Niinistöä etsimään mahdollisia päivähoitosäästöjä muualta. Puiston mielestä jos taloudellisiin syihin vedotaan, niin tulisi paremmin tutkia, onko päivähoitomaksujen katto oikea. Se suosii Puiston mukaan tällä hetkellä hyvätuloisia ja köyhien perheiden kohdalla tilanne jopa vaikeutui.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys leikkaisi myös asuntotuotantomäärärahoja sadoilla miljoonilla, kenties jopa miljardilla markalla. siitä tuskin tykkää työministeri Liisa Jaakonsaari. Terveyskeskusmaksut eivät sen sijaan nousisi, mutta vastaanottokäynnit ja lääkkeet kallistunevat sitä kautta, että asiakkaiden omavastuuosuuksia nostetaan. Siitä ministeriö etsii muutaman sadan miljoonan säästöjä. Varsinainen budjettiriihi on noin kuukauden kuluttua.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.