Mainos

Lasten nakukuvat halutaan pois netistä

Pelastakaa lapset ry ja lapsiasiavaltuutettu vetoavat tiedotusvälineisiin lapsista verkossa julkaistavan materiaalin siivoamiseksi.

Vetoomuksen taustalla ovat muun muassa yleisölle suunnatut internetin ja lehtien kuvakilpailut, joihin vanhemmat lähettävät kuvia lapsistaan. Usein vanhemmat eivät ymmärrä, mikä vaara piilee esimerkiksi kesäisen nakukuvan julkaisemisessa, sanoo nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho Pelastakaa lapset ry:stä.

- Aina kun nettiin laitetaan kuvia nakupelleistä ja vähäpukeisista lapsista, on vaara, että kuvia käytetään myös seksuaalisessa tarkoituksessa. Aina on ihmisiä, jotka saavat lapsen kuvista seksuaalista tyydytystä.

Laihon mielestä on ymmärrettävää, että äidit ja isät eivät näe kaikkia riskejä, ja siksi vastuuta lapsimateriaalin julkaisusta toivotaankin medialta itseltään.

Hän muistuttaa myös, että digitaalisessa mediassa kuvat on helppo laittaa myös laajempaan kiertoon ja käyttää aivan muussa kuin alkuperäisessä tarkoituksessa.

- Vanhempi ei aina ole välttämättä tietoinen väärinkäytön mahdollisuudesta. Kuvan kun kerran käsistään päästää, ei voi tietää kuka sitä käyttää seuraavan kerran ja mihin tarkoitukseen, oli se omasta mielestä kuinka ihana tai hellyttävä tahansa. Nyt toivommekin, että medialla pieni hälytyskello soisi siinä, millaisia kuvia voidaan julkaista.

Pelastakaa lapset ry:n nettiturvallisuuden päällikkö korostaa saamalla sitä, että lapsillakin on oikeus yksityisyyden suojaan.

- Vanhempien tulisi miettiä haluaako lapsi, että hänestä on kuvamateriaalia jaossa vielä kun hän on täysi-ikäinen, Laiho varoittaa.

Vetoomus asiasta on lähetetty tänään alkavalla Tietoturvaviikolla kaikille Suomen päätoimittajille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.