Mainos

Lasten myrkytystapaukset laskussa

Lääkehiili on hyvin tarpeellinen lääke pikkulapsiperheessä. Myrkytysepäilyissä ja myrkytyksissä suositellaan lapsille annettavaksi lääkehiiltä vanhentuneena pidetyn oksettamisen sijaan.

Lääkehiili tehoaa lähes kaikissa myrkytyksissä. Poikkeuksena ovat alkoholi ja rautalääkkeet, joita lääkehiili ei kykene sitomaan.
-Lääkehiili tehoaa sitä nopeammin mitä nopeammin hoito päästään aloittamaan, dosentti Kalle Hoppu Hyksistä muistutti eilen lääkäripäivillä.

Pienten lasten myrkytyksiä sattuu paljon, mutta valtaosa niistä on onneksi melko lieviä ja vaarattomia. Muutama vuosi sitten Lastenklinikalla tehdyn tutkimuksen mukaan lasten vakavia myrkytyksiä sattuu nykyisin todella vähän.
-Valistus, Myrkytystietokeskuksen puhelinpalvelu sekä vaarallisten aineiden väheneminen kodeista ovat vähentäneet merkittävästi alle kouluikäisten lasten myrkytyksiä, Hoppu luetteli.

Kodeissa olevista aineista vaarallisimpia ovat etenkin grillisytytysnesteet sekä rautatabletit, jotka voivat aiheuttaa pahan myrkytyksen tai jopa tappaa, jos lapsi ehtii syödä tarpeeksi paljon tabletteja. Yli puolet Myrkytystietokeskukseen vuonna 1998 tulleista varsinaisista myrkytyskyselyistä (yli 26000 kyselyä) koski alle kuusivuotiaita lapsia.

Valtaosa lapsista oli juuri kävelemään oppineita alle kolmevuotiaita, jotka tutustuvat ympäristöönsä panemalla kaikkea suuhunsa. Lapsen epäiltiin nauttineen fluoritabletteja, vitamiini- tai rohdosvalmisteita, nuhalääkkeitä, ehkäisytabletteja, kasveja, pesuaineita, kosmetiikkaa, värejä, maaleja tai liimoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.