Mainos

Lasten lihavuus kolminkertaistunut

Lasten ja nuorten lihavuus on kasvanut yhä suuremmaksi ongelmaksi länsimaissa. Suomessa lihavien lasten määrä on kolmen vuosikymmenen aikana kolminkertaistunut.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen ravitsemuksen ja terveyden asiantuntijan Mikael Fogelholmin mukaan liikapainoisten osuus 12-18-vuotiaista oli 1970-luvun lopulla 6-7 prosenttia, kun se nyt on jo 20 prosenttia.

- 80-luvun alussa tapahtui jotain sellaista, jonka seurauksena sekä aikuiset että lapset alkoivat lihoa aikamoista vauhtia. Ei Suomi ole siinä erityisesti toisia parempi, vaikka Britanniassa lihominen on ollut vielä nopeampaa kuin Suomessa, Fogelholm toteaa.

Tampereella tehty tutkimus 5-vuotiaille kertoo mielenkiintoisia asioita lihomiskierteen alkamisesta. Tutkimuksen mukaan pienemmät lapset ovat välttyneet kouluikäisten ja sitä vanhempien ikäluokkien ongelmalta.

- Lihominen ei ole ilmeisesti tapahtunut vielä päiväkoti-ikäisillä. Maailmassa tapahtunut muutos, joka on lihottamassa meitä, iskee jollain lailla kouluikäisiin mutta ei pienempiin, Fogelholm sanoo.

Fogelholm näkeekin parantamisen varaa erityisesti koulun välituntien hyödyntämisessä.

- Meillä on paljon koulunpihoja, jotka eivät ole kovin hyviä lasten liikkumiselle. Niitä pitäisi parantaa. Sen lisäksi koko ajatustapaa pitäisi muokata. Opettajien ei pitäisi olla välituntivalvojia, vaan liikkumaan innostajia, Fogelholm korostaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.