Mainos

Lasten korvatulehdukset historiaa?

Lasten välikorvan tulehduksia ehkäisevän rokotteen kehittely on loppusuoralla. Suomalaisen tutkijaprofessorin kehittelemä antibiottiryhmä tehoaa korvatulehduksen lisäksi myös niihin bakteerikantoihin, jotka aiemmin ovat olleet vastustuskykyisiä antibiooteille, kuten sairalabakteeriin.

Suomessa hoidetaan vuosittain 100 000 lasten välikorvan tulehdusta, jotka aiheutuvat pneumokokki-bakteerista. Samainen pneumokokki sairastuttaa noin 20 000 suomalaista keuhkokuumeeseen ja tappaa maailmanlaajuisesti vuosittain jopa 2 miljoonaa lasta maissa, joissa terveyshuolto ei ole yhtä kehittynyttä kuin Suomessa. Aiemmin Suomen kaltaisissa maissa on infektiot kyetty hoitamaan antibioottien turvin. Bakteerit kykenevät kuitenkin kehittymään antibiooteille vastustuskykyisiksi. Pelottavimpia imenemismuotoja vastustuskykyisyys saa sairaalabakteerin puhjetessa.

Antibioteissa on myös se haittpuoli, että niillä hoidetaan sairautta siinä vaiheessa kun se jo on puhjennut. Kansanterveylaitoksen tutkijaprofessori Juhani Eskolan kehittelemä rokote saattaa jo lähivuosina tuoda tähän ratkaisun.

Tutkijaprofessori Juhani Eskolalle luovutettaan tänään arvostettu lääketieteen tunnustuspalkinto, joka on suuruudeltaan 100 000 markkaa.
(MTV3/Riitta Asuja)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.