Lasten kasvuhäiriöt voivat lisätä sydäntautiriskiä

Kuopion yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa todettiin, että kolesteroliarvot nousivat korkeimmiksi niillä kasvuhäiriölapsilla, joiden syntymänjälkeinen pituuskasvu oli hidasta.

Vauvan pieni syntymäpaino ja äidin raskausmyrkytys saattavat lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä aikuisiällä. Kuopion yliopiston tuoreessa tutkimuksessa lasten kasvuhäiriöillä todettiin olevan selvä yhteys kohonneisiin veren kolesteroliarvoihin.

Lääketieteen lisensiaatti Sirpa Tenhola selvitti väitöskirjatutkimuksessaan sikiön kasvuhäiriön ja äidin raskausmyrkytyksen vaikutuksia syntymänjälkeiseen kasvuun, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin ja lisämunuaisten toimintaan. Korkein kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuus mitattiin niillä kasvuhäiriölapsilla, joiden syntymänjälkeinen pituuskasvu oli ollut hidasta. Tutkimukseen osallistui 12-vuotiaita lapsia kahdessa eri seurantaryhmässä.

Sikiön kasvuhäiriöllä tarkoitetaan syntymähetken pienikokoisuutta raskauden kestoon nähden. Sikiön kasvuhäiriö vaikutti lapsen myöhempään kasvuun siten, että niin sanotut kasvuhäiriölapset olivat sekä viiden että 12 vuoden iässä merkittävästi lyhyempiä ja laihempia kuin normaalikokoisina syntyneet lapset.

Tutkimuksessa saatiin viitteitä myös siitä, että raskausmyrkytyksellä on yhteys tiettyihin sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin. Verenpainearvot olivat tutkimuksessa merkittävästi korkeammat niillä 12-vuotiailla, jotka olivat syntyneet raskausmyrkytyksen jälkeen.

Tenholan väitöskirja tarkastettiin tänään Kuopion yliopistossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat