Lasten käsitys hyvästä asumisesta

Töölön ala-asteen neljänsien luokkien oppilaat valottivat Joka Kodin asuntomarkkinoille lasten käsityksiä hyvästä asumisesta. Kysyimme heidän mielipidettään muun muassa parhaasta asumismuodosta ja paikasta, pihasta sekä töhryilystä. Ohessa tiivistelmä esiin tuoduista näkemyksistä, jotka - kuten varttuneempienkien kansalaisten - kannattavat melko tasaisesti eri vaihtoehtoja.

Iiro näkee maaseudun paremmaksi asuinympäristöksi. Isä kuitenkin haluaa asua kaupungissa, koska hän pääsee siten nopeammin töihin. Kaupunkiasumisessa Iiroa nyppivät erityisesti piha-aktiviteetteja koskevat rajoitukset: "Sinne kun menee niin heti kaikki alkaa valittaan," hän valittaa.

Talonsa pihamaata arvostelee jyrkästi myös Sara, joka muutoin kyllä asuu mieluummin kaupungissa lähinnä palvelujen saatavuuden takia. "Meidän kerrostalon piha on ihan huono - pari kukkapenkkiä laidoilla ja muuten asvalttia. Kesällä siellä on vain hiekkalaatikko josta ei ole paljon iloa," hän kärjistää.

Taneli liputtaa haja-asutusalueiden puolesta: "Oma rauha ja kaikki. Omakotitalo on paras - ei tarvi olla sivilisaation keskellä." Maaseudun tila ja avaruus painavat puntarissa: "Puhun nyt hehtaareista," Taneli painottaa.

Maaseudun kannattajaksi ilmoittautuu myös Sofia, joskin hän korostaa pikemminkin ympäristön puhtautta ja pakokaasuttomuutta. Alana on samoilla linjoilla mutta lähestyy asiaa filosofisemmin. Hän arvioi maaseudun avaavan ennenkaikkea mahdollisuuksia henkilökohtaiseen kasvuun: "Siellä voisin juosta pitkin peltoja ja metsiä ja olla joku jota en oikeasti ole - se, joka haluaisin olla."

Aya puolestaan suosii lähiötä: metsää on lähellä ja keskustaan pääsee helposti. Myös Delana asuu mieluummin kaupungissa. Hän esittää asumiskeskusteluun myös kokonaan toisenlaisen lähestymistavan ja huomauttaa haluavansa asua mieluiten jossain lämpimässä maassa rannalla. Maaseudun hän pelkää olevan liiankin rauhallisen makuunsa; samasta syystä myös omakotitalo arveluttaa.

Markus on samoilla linjoilla Delanan kanssa. "Eihän siellä olisi edes kavereita," hän soimaa. Niinikään Matthew ilmoittautuu kaupunkiasumisen kannattajaksi ja hänen käsityksensä lähestyvätkin perinteistä suomalaista asumisihannetta: "Iso omakotitalo kaupungissa alueella, jolla ei asu kauheesti ihmisiä."

Omakotitalo miellyttää myös Siiriä. "Voisi olla oma puutarha, eikä tarvi pelätä häiritseekö naapureita tai häiritseekö naapurit meitä," hän puntaroi.

Rivitaloa mainittiin vain yhdessä kommentissa - se oli sävyltään murskaava. Tommi torjuu ratkaisun jyrkästi: "Ei ainakaan rivitaloa - se on ihan huono," hän erittelee.

Ympäristöön kaivataan ennenkaikkea viherkasveja. Vanessa nostaisi uima-altaan toivelistan kärkeen; Jade poistaisi autot ja toisi tilalle kaupan.

Töhryt saivat tuomion, joka oli yhtä yksimielinen kuin ankara ja tuohtunut. Oma koulukaan ei ollut sottamiselta säästynyt. "Vahtimestari joutui tekemään paljon töitä sen siivoamisessa. Kallista työaikaa menee ihan hukkaan."

Yleisesti katsottiin, että ne siivotkoon jotka sottaavatkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja