Mainos

Lasten karieksen ehkäisy puutteellista

Vaikeasta kariesongelmasta kärsivät lapset eivät saa aina riittävästi apua ongelmaansa. Joka kymmenes kariespotilas jäi vaille karieksen ehkäisyhoitoa. Hammaslääketieteen lisensiaatti Sinikka Varsio toteaa tänään tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että lasten hammastarkastusten väliä ei ole mitoitettu hammaskaluston kunnon mukaan. Tarkastuksia tehtiin tervehampaisille yhtä usein kuin kariespotilaillekin, eli keskimäärin kerran vuodessa. Kariesehkäisy oli tosin monipuolisempaa niillä lapsilla, joilla kariesriski oli todettu keskimääräistä suuremmaksi.

Tutkimuksessa vertailtiin keskenään lapsia, joilla oli eniten karieshampaita täysin tervehampaisten lasten ryhmään. Karieksen ehkäisyn olisi Varsion mukaan pitänyt olla selvästi erilaista näissä kahdessa hammasterveydeltään erilaisessa ryhmässä.

Suurena ongelmana Varsio pitää kesken jääneitä hoitojaksoja. Neljällä potilaalla kymmenestä hoitoa ei saatu valmiiksi. Varsion mielestä karieksen ehkäisyhoitoa olisikin seurattava nykyistä tarkemmin. Hammaslääkäreiden pitäisi aina arvioida kariesriski, koska arvioiminen paransi huomattavasti kariesehkäisyn laatua.

Karieksen ehkäisyä seurattiin potilaskorttimerkintöjen perusteella Helsingin terveyskeskuksissa vuonna 1992 tarkastettujen 6-, 13- ja 15-vuotiaiden lasten keskuudessa. Tutkimus osoitti myös lasten ja nuorten karieksen vähentyneen huomattavasti. Enemmistö 15-vuotiaista oli vuonna 1993 täysin tervehampaisia, mutta noin joka kymmenes kuului ongelmapotilaiden ryhmään, joilla oli todella paljon paikattavia karieshampaita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.