Mainos

Lasten ja nuorten terveydenhoitoon tarvitaan lisärahaa ja -valvontaa

Asiantuntijat haluavat lasten ja nuorten terveydenhoitoon vähintään 60 miljoonaa euroa lisää rahaa. Lasten ja nuorten perusterveydenhoitoon tarvitaan satoja hoitajia ja lääkäreitä lisää.

Lasten ja nuorten hyvinvointiin on lisätty valtionosuuksissa satoja miljoonia euroja. Kukaan ei kuitenkaan valvo, käyttävätkö kunnat rahat todella lasten ja nuorten hoitoon.

Vain kolme sadasta kunnasta huolehtii lasten terveystarkastuksista suositusten mukaisesti, selvisi Stakesin ja Tampereen yliopiston yhteistutkimuksessa. Kuntien välillä ja kuntien sisällä on suuria eroja peruspalvelujen järjestämisessä.

- Jossakin sentään yritetään järjestää terveyspalveluja, mutta on monia kymmeniä kuntia joissa tämä ei ole paljon kiinnostanut, Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä sanoo.

Tutkijat vaativat nyt lasten ja nuorten terveydenhoitoon ainakin 60 miljoonaa euroa lisää rahaa. Lisärahalla haluttaisiin palkata neuvoloihin ja kouluihin 500 terveydenhoitajaa ja jopa 400 lääkäriä.

- Kaiken kaikkiaan puhumme 150 miljoonan euron investoinnista , Rimpelä sanoo.

Valvonnassa on puutteita

Lasten ja nuorten hyvinvointiin on tänä vuonna määrätty 200 miljoonaa euroa valtionosuuksissa. Kukaan ei kuitenkaan valvo, käyttävätkö kunnat saamansa rahat juuri lasten ja nuorten hyväksi.

- Jokin menettely tarvitaan. Kyllä tämä aika hämmästyttävää on, miten välinpitämättömiä kunnat ovat lasten peruspalvelujen järjestämisestä.

Tänään eläkkeelle jäävä tutkimusprofessori kehottaa vanhempia vaatimaan rahalle vastinetta.

- On aika aktivoitua. Osittain tämä tilanne johtuu siitä, että vanhemmat eivät valvo tilannetta. Vanhempien pitäisi olla tietoisia siitä, mihin he ovat oikeutettuja – ja vaatia kuntaa järjestämään ne palvelut.

Keskimäärin kunnat käyttävät terveyspalveluihin 167 euroa vuodessa lasta ja nuorta kohti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.