Lasten hyväksikäytöstä kovempia rangaistuksia

Sellin ovi avautuu entistä useammalle seksuaalirikolliselle, jos oikeusministeriössä hahmotellut uudistukset toteutuvat. Ministeriön työryhmä esitteli tiistaina joukon uudistuksia, jotka ankaroittaisivat rangaistuksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan muutokset ovat suuria ja tarpeellisia.

Eniten lakia koventaisi esitys, jonka mukaan yhdyntä alle 16-vuotiaan kanssa katsottaisiin järjestään törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Tekoa voitaisiin pitää törkeänä myös sillä perusteella, että sama lapsi on ollut hyväksikäytön uhrina toistuvasti tai uhreja on ollut useampia.

Tätä nykyä yhdynnät lapsen kanssa luetaan hyvin usein perusmuotoiseksi hyväksikäytöksi, josta maksimirangaistus on neljä vuotta ja minimi neljätoista päivää vankeutta. Törkeässä teossa asteikko on selvästi kovempi: vuodesta kymmeneen vuoteen vankeutta.

Esityksen mukaan myös hyväksikäytön neljäntoista päivän minimirangaistus nostettaisiin neljäksi kuukaudeksi.

Lasten houkuttelu rikolliseksi

Lakiin tuotaisiin myös uusia rikosnimikkeitä. Yksi niistä on lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, joka voisi tuoda sakkoja tai enintään vuoden vankeutta. Pykälä kieltäisi muun muassa lasten kalastelun seksiseuraksi internetissä.

Brax piti merkittävänä ideaa, jonka mukaan seksuaalisen teon määritelmää muutettaisiin. Viranomaisten ei tarvitsisi ponnistella todistaakseen tekijän tavoitelleen seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä. Riittäisi, että teko on tekijälle ja uhrille seksuaalisesti olennainen.

Kaikki lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset tulisivat virallisen syytteen alaisiksi, jolloin uhrin ei tarvitsisi itse vaatia niistä rangaistusta. Teot olisivat Suomessa rangaistavia silloinkin, kun tekomaa ei pitäisi niitä rikollisina.

Rikostausta selville järjestöissä

Lasten kanssa työskentelevien valvontaa tiukennettaisiin niin, että myös lapsipornosta ja seksuaalirikoksista annetut sakot näkyisivät työntekijöiltä vaadittavassa rikosrekisteriotteessa.

Rikosrekisteri tarkastettaisiin palkkatyöläisten lisäksi myös vapaaehtoisessa järjestötyössä olevilta, esimerkiksi urheiluseurojen vetäjiltä.

- Odotamme järjestöiltä ehdotuksia, miten asia käytännössä järjestettäisiin. Pohdintaa vaatii se, mikä on selvittelyn tapa ja hinta ja kuka sen maksaa, Brax sanoi.

Maksaa miljoonia

Uudistukset maksaisivat yhteensä useita miljoonia euroja vuodessa. Brax uskoo, ettei hinta muodostu esteeksi. Asenteet lasten hyväksikäyttöä kohtaan ovat tiukentuneet viime vuosina, kun tieto rikosten aiheuttamista henkisistä vaurioista on kasvanut.

- Tässä jos missä rahat menevät oikeaan kohteeseen. Kyse on kuitenkin lasten ainutkertaisesta elämästä, jonka hyväksikäyttö voi pilata pitkiksi ajoiksi tai jopa kokonaan, Brax sanoi.

Oikeusministeri painotti, etteivät pelkät lakimuutokset riitä ehkäisemään rikollisuutta. On tärkeää, että lapsia ja nuoria opetetaan tunnistamaan vaaratilanteet esimerkiksi internetissä ja ilmoittamaan saamistaan oudoista yhteydenotoista.

Esitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Eduskunnalle se on tarkoitus antaa syksyn aikana.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat