Mainos

Lasten huostaanotot lisääntyneet

Lasten huostaanotot ovat viime vuosien aikana lisääntyneet, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Samalla huostaanotettujen lasten ja nuorten ongelmat ovat tulleet aiempaa vakavammiksi. Sopivista sijoitusperheistä tai perhekodeista onkin jo pula, myös lasten psykiatrista hoitoa tarvittaisiin lisää.

Leijonakoti Espoossa on seitsemän huostaanotetun lapsen koti. Ansa Eskola on tehnyt lastensuojelutyötä reilut 10 vuotta ja nähnyt monia muutoksia suomalaisissa perheissä.

-Arkielämää ei jakseta elää. Haetaan huippukokemuksia ja elämyksiä ja aina vaan kovempia ja kovempia kokemuksia ja siinä sitten jalkoihin jäävät lapset, lapsikylä-äiti Ansa Eskola Espoon Leijonakodista sanoo.

Sama huomattiin tuoreessa tutkimuksessa pääkaupunkiseudulla. Huostaanottojen määrä lisääntyy koko ajan Pääsyynä ovat vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat. Helsingissä huostaanotetaan kaksi lasta sadasta, muualla maassa keskimäärin joka sadas lapsi. Monista perheistä puuttuu vanhemmuus kokonaan. Huostaanotetuilla lapsilla itsellään on entistä enemmän ongelmia.

-Kuolema on lasten ja nuorten elämässä läsnä joko niin, että perheessä on ollut itsemurhaa ja välivaltaa, mutta myöskin niin, että nämä nuoret oirehtivat itse itsemurhayrityksin ja viiltelevät itseään, kertoo Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Mauri Upanne.

Moni lapsi olisi henkisen avun tarpeessa, mutta lasten psykiatreista on huutava pula. Ongelmat lisääntyivät, kun 90-luvun mittaan päiväkotien ja koulujen ryhmäkokoja suurennettiin ja terveydenhuoltoa karsittiin. Lasten ongelmien vaikeutuessa on sijaisperheitä yhä hankalampi saada.

-Joskus saattaa mennä puolikin vuotta kun etsitään juuri määrätylle lapselle oikeaa perhettä, Vantaan kaupungin Lastensuojelun erityispalvelujen johtaja Anne Kaatra sanoo.

12-vuotias Juhani on ollut Leijonakodissa puolet elämästään. Talossa eletään tavallista perhe-elämää ja uusi koti on antanut Juhanille paljon.

-Esimerkiksi olen saanut hyvän elämän ja rauhan ja hyvän olon ja paljon harrastuksia tietenkin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.