Mainos

Lasten hiv-tartuntoja voidaan ehkäistä

Hiv-tartunnan saaneiden äitien hyvällä hoidolla raskauden aikana ja imettämisen välttämisellä voidaan ehkäistä syntyvien lasten tartuntoja. Lasten hiv-tartuntoja seurannut erikoislääkäri Eeva Salo Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta korostaa, että hiv-testi olisi lapsen tartuntariskin ehkäisemiseksi tärkeä tehdä jokaiselle odottavalle äidille.

Salon tutki hiv-tartunnan siirtymistä äidistä lapseen Auroran sairaalassa ja Hyksissä. Yksikään tutkimuksessa mukana olleiden 15 hiv-positiivisen äidin 17 lapsesta ei saanut seuranta-aikana tartuntaa äidiltään. Salon seurantatutkimus on julkaistu Duodecim-lehden tuoreimmassa numerossa.

Hiv-infektiota ei Salon mukaan voida pitää enää välttämättömänä syynä raskauden keskeytykseen. Sen sijaan neuvoloissa tehtävien hiv-testien merkitys kasvaa kaiken aikaa myös sen vuoksi, että tartunnan saaneiden äitien määrä on lisääntymässä. Viime vuosina jo kolmannes uusista tartunnoista on todettu naisilla. Suuri osa tartunnan saaneista naisista on sukukypsässä iässä ja monelle tartunta paljastuu vasta neuvolan hiv-seulonnassa.

Riskiä voi pienentää moni eri tavoin

Salon tutkimuksessa mukana olleille äideille lääkitys aloitettiin vasta kaksi kuukautta ennen synnytyksen laskettua aikaa. Näin pyrittiin saamaan äidin veren virusmäärä mahdollisimman pieneksi juuri todennäköisimmällä tartuntahetkellä eli synnytyksen aikana. Hiv-infektioiden lääkehoito kehittyy nopeasti, mutta toistaiseksi ei kuitenkaan ole tutkimustietoa siitä, miten syntyvää lasta voitaisiin suojella äidille annettavalla yhdistelmälääkehoidolla.

Myös synnytystavan vaikutuksesta tartunnan riskiin on Salon mukaan julkaistu toistaiseksi varsin ristiriitaisia tuloksia. Kehitysmaissa riski, että virus tarttuu äidistä lapseen, on peräti 30-40 prosenttia, Euroopassa riski on yleensä ollut noin 15 prosenttia. Tuoreiden tutkimusten mukaan äidin aktiivisella hoidolla ja imettämisen välttämisellä riskiä voidaan pienentää alle 10 prosenttiin. Se, että Suomessa seurannassa olleet lapset eivät saaneet lainkaan tartuntoja, voi Salon mukaan selittyä pelkällä sattumallakin. Myös äitien hyvä peruskunto, huumeiden käytön vähäisyys muihin maihin verrattuna sekä ripeästi hoidetut synnytykset ovat voineet vähentää riskiä.

Neuvoloita valmennettava

Tämän vuoden alusta lähtien hiv-testin mahdollisuutta on tarjottava neuvoloissa kaikille äideille. Syntyvän lapsen kannalta on tärkeää, että äidin hiv-infektio havaitaan mahdollisimman varhain. Salo pitää tärkeänä, että myös neuvoloiden terveydenhoitajat ovat itse vakuuttuneita, että hiv-testi on tärkeä tehdä jokaiselle äidille. Neuvoloita on myös valmennettava koko maassa kohtaamaan hiv-positiivinen synnyttäjä.

Suomessa on tähän mennessä todettu hiv-tartunta kaikkiaan 181 naisella. Neuvoloissa aiemmin tehdyissä nimettömissä seulonnoissa löytyi vuosittain noin viisi positiivista näytettä. Kolmen Suomessa syntyneen lapsen tiedetään saaneen tartunnan äidiltään.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.