Mainos

Lasten fyysinen kurittaminen halutaan lailliseksi Uudessa-Seelannissa

Uudessa-Seelannissa on käynnissä kansanäänestys siitä, pitäisikö lasten fyysinen kurittaminen, kuten lyöminen, säilyttää laissa rangaistavana tekona. Tuoreiden gallupien mukaan huima enemmistö maan kansalaisista kannattaa kurituksen laillistamista.

Paikallisen televisiokanavan toteuttamassa gallupissa peräti 83 prosenttia uusiseelantilaisista oli sitä mieltä, että vanhemmilla tulisi tietyissä olosuhteissa olla oikeus kurittaa lastaan fyysisesti, esimerkiksi läimäyttämällä.

Lasten kurittaminen fyysisesti on ollut Uudessa-Seelannissa laitonta vuodesta 2007 lähtien. Lain on ollut tarkoitus vähentää maan lasten pahoinpitelytapauksia ja estää pahoinpitelystä syytettyjä ihmisiä käyttämästä ”kurituskorttia” puolustuksenaan oikeudessa.

Viranomaisten ja lain puolestapuhujien mukaan pahoinpitelyt ovatkin vähentyneet. Lain vastustajat väittävät kuitenkin, että laki saattaa myös ”kunnolliset perheet” vaikeuksiin.

Kansanäänestys vuonna 2007 säädetystä kurituslaista hyväksyttiin vuosi sitten, kun lain vastustajat saivat kasaan 310 000 ääntä tämän järjestämiseksi. Uudessa-Seelannissa kansanäänestyksen järjestämiseen tarvitaan hakemus, jonka allekirjoittaa vähintään kymmenen prosenttia äänestäjistä (noin 285 000 kansalaista).

Nyt järjestettävä äänestys on neuvoa-antava. Pääministeri John Key on kuitenkin luvannut harkita lain muuttamisen ottamista esille, jos huomattava enemmistö äänestäjistä niin haluaa. Äänestys päättyy 21. elokuuta.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.