Mainos

Lasten diabetes lisääntyy yhä

Lasten ja nuorten diabetes lisääntyy nykyisin noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Samaan aikaan kuintenkin myös taudin tutkimus ja hoito edistyvät nopeasti.

Suomessa arvioidaan olevan noin 3500 diabetesta sairastavaa lasta tai nuorta. Lasten ja nuorten diabetes on lisääntynyt ja lisääntyy yhä noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Eniten se lisääntyy kaikkein nuorimmissa ikäluokissa, kertoo pediatri Ilkka Sipilä. Sipilä puhui lasten ja nuorten diabeteksen hoidosta Diabetesliiton aluepäivillä Helsingissä tänään.

Syytä lasten diabeteksen lisääntymiseen ei tiedetä, mutta tutkimukset viittaavat useaan eri tekijään, jotka saattavat vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen. Mahdollisten epäiltyjen kärjessä ovat virusinfektiot, lehmänmaito tai jotkut sen komponentit. Lasten eli ykköstyypin diabetes johtuu insuliinituotannon loppumisesta, aikuistyypin diabeteksessa insuliinia on, mutta se toimi niin kuin pitäisi.

Sipilän mukaan lasten ja nuorten diabetesta hoidetaan hyvin, mutta murrosikä voi tilapäisesti muuttaa nuoren suhtautumista sairauteensa.

-Aiemmin erittäin hyvin hoidettu diabetes voi joillakin olla aika huonossakin tasapainossa murrosiässä. Siinä on kaksi asiaa: murrosiässä insuliiniherkkyys on hyvin paljon vähentynyt ja toisaalta sopeutuvuus hoitoon voi saada aikamoisia kolauksia.

Diabetestutkimuksen edistyminen voi säästää nyt tautia sairastavat lapset ja nuoret taudin myöhemmiltä komplikaatioilta. Tutkijat tietävät jo, että diabeteksen parantaminen on mahdollista, joskaan se ei ole ihan lähivuosien asia.

Diabetestutkimus etenee pitkin askelin

Diabeteksen tutkimus on edennyt pitkin harppauksin. Lisäksi taudin hoito on suorastaan mullistunut kymmenen viime vuoden aikana.

-Insuliinikorvaushoidossa on tapahtunut kymmenessä vuodessa todella paljon. Korvaushoidon työkaluilla voidaan matkia aika hyvin normaalielimistön insuliinintuottoa. Pitkävaikutteisilla analogeilla saadaan perusinsuliinitaso ja ateriainsuliinit voidaan ottaa pikainsuliinianalogina, Sipilä kertoi.

-Meille tuli vuonna 1996 kliiniseen käyttöön pikainsuliini, joka muutti aterian yhteydessä otettavan insuliinin hoidon ihan erilaiseksi. Nyt meillä on Suomessa markkinoilla kaksi pikainsuliinia. Toinen suuri uudistus on viime vuonna markkinoille tullut pitkävaikutteinen insuliinianalogi ja tänä vuonna on tulossa toinen, Sipilä luetteli.

Hän mainitsi myös, että insuliinipumput ovat tulleet huomattavasti paremmiksi ja niiden käyttö lisääntyy selvästi myös lapsilla. Pumppu antaa pikainsuliinia pieninä sykäyksinä. Sieltä tulee perusinsuliini yksilöllisesti laitetun ohjelman mukaan ja käyttäjä ottaa lisäksi aterian yhteydessä tarvitsemansa määrän insuliinia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.