Lasten diabetes kasvaa kiihtyvällä vauhdilla

Nuorten alle 15-vuotiaitten diabeteksen lisääntymisen myötä koulunkäyntiavustajien työtaakka on kasvanut huimasti. Osassa kouluja koulunkäyntiavustajat eivät ehdi tekemään muuta kuin pitämään huolta diabeteslapsista, jotta heidän verensokeriarvonsa pysyvät kohdallaan.

Oulussa Heikkilänkankaan korttelikoululla diabeetikkoa on neljä ja ensi lukukaudelle tulee kaksi lisää. Ekaluokkalaisen koulupäivä on noin neljä tuntia, ja siinä ajassa lapset mittaavat veren sokeriarvon keskimäärin kahdeksan kertaa. Lisäksi tulevat insuliinipistokset ja välipalat tarpeen mukaan.

- Saa ihan kellon kanssa juosta, koska tämä sairaus on erittäin vakava eikä lasta voi missään nimessä jättää hoitamatta, sanoo koulunkäyntiavustaja Marja Isopoussu.|

Suomessa todetaan alle 15-vuotiailla lapsilla yli 600 uutta tyypin 1 diabetestapausta vuodessa ja sairastuvuus kasvaa koko ajan.

- Tämä ilmaantumisluku on viisinkertaistunut viimeisen 50-vuoden aikana. Kasvuun vaikuttavat varmasti ympäristötekijät. Diabetes on myös monitekijäinen sairaus, jolle on selvä geneettinen alttius, sanoo lääkäri Riitta Veijola Oulun Yliopistollisesta sairaalasta.

Kouluissa ongelmana on se, että koulunkäyntiavustajat huolehtivat diabeteslasten päivärutiineista, eivätkä ehdi tekemään kaikkia heille kuuluvia työtehtäviä.

- Lapset, joilla on oppimisvaikeuksia ja sosiaalisia ongelmia, jäävät ilman avustajia. Tilanne pahenee, kun diabeetikoiden määrä kasvaa, sanoo Heikkilänkankaan korttelikoulun rehtori Kalle Komulainen.

Suomessa on jo yli 40 000 ykköstyypin diabeetikkoa, ja diabeteksen esiintyvyys Suomessa onkin maailman korkein.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat