Mainos

Lasten alkoholimyrkytykset lisääntyneet huolestuttavasti

Alkoholiin liittyvät sairaalahoidot ovat lisääntyneet tuntuvasti lasten parissa ja vanhemmissa ikäryhmissä. Lisäystä lasten alkoholimyrkytyksiin on edellisestä vuodesta 32 prosenttia.

Alle 14-vuotiaiden lasten sairaalahoitoa vaatineet alkoholimyrkytykset ja rajut humalat ovat lisääntyneet viime vuonna kolmanneksella edellisvuodesta.

- Lähes kaikki alkoholin vuoksi sairaalahoitoon päätyneet lapset olivat yli 10-vuotiaita, joten vahingossa isän lasista maistaneita pikkulapsia ei joukossa juurikaan ole, sanoo Stakesin kehittämispäällikkö Ritva Hein.

Viime vuonna alkoholin juominen vei sairaalaan kaikkiaan 306 lasta eli 74 lasta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Syynä lasten ja nuorten sairaalaan vientiin on yleensä voimakas päihtyminen tai alkoholimyrkytys. Yleisin hoito lapsilla on Heinin mukaan vatsahuuhtelu tai tarkkailu.

Sairaalan lisäksi päihtyneitä lapsia viedään nuorisoasemille selviämään tai vatsahuuhteluun, mutta nämä reissut eivät näy Stakesin tilastoissa.

Hein uskoo, että myös nuorisoasemilla samoin kuin sairaaloissakin otetaan yleensä yhteyttä hoitoon tulleiden lasten vanhempiin sekä sosiaalityöntekijään.

Syy sairaalahoidon kasvuun aivan nuorimpien kohdalla on kysymysmerkki vielä Stakesin tutkijoillekin. Kasvun oletetaan olevan seurausta tarjonnan kasvusta.

Vanhemman väen kulutus myös kasvussa

Stakesin päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan esimerkiksi 55-64-vuotiaita joutui viime vuonna sairaalahoitoon alkoholin vuoksi neljännes enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ritva Hein näkee kulutuksen kehityksessä huolestuttavia piirteitä.

- Lisäys kulutuksessa, joka meille vuonna 2004 tuli, on aiheuttanut sen, että tämän ikäluokan ihmiset ovat joutuneet turvautumaan sairaalahoitoon. Näyttäisi siltä että tämä ikäryhmä olisi vähän myös lisännyt kulutustaan.

Sen sijaan alle 44-vuotiaat, erityisesti perheellliset äidit ja isät, käyttivät alkoholia aiempaa vähemmän. He tarvitsivat alkoholin vuoksi sairaalahoitoa jopa hieman aiempaa vähemmän.

Suomalaiset joivat viime vuonna alkoholia keskimäärin 10,3 litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Kokonaiskulutus kasvoi lähes 10 prosenttia edellisvuodesta.

Nyt julkaistussa päihdetilastossa ei vielä näy alueelliset erot. Parhaillaan työn alla oleva alueraportti valmistunee parin viikon päästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.