Mainos

Lasta pompotettiin kovissa kivuissa sairaalasta toiseen: "Totaalinen kaaos"

Helsinkiläisellä 16-vuotiaalla pojalla oli viime perjantaina kova mahakipu ja kuume. Paloheinän terveyskeskuksesta lapsi lähetettiin takaisin kotiin ja häntä ohjeistettiin nauttimaan vichyä ja maitohappobakteerivalmisteita. Viikonlopun aikana olo muuttui sietämättömäksi - siitä alkoikin tuskallinen pompottelu eri sairaaloiden välillä.

– Se touhu eri paikoilla oli todella syvältä. En syytä henkilökuntaa, mutta se kiire! Tuntui, ettei kukaan tiedä mitään eikä ehdi perehtyä mihinkään, sairastuneen pojan äiti Helena Surenkin kertoo.

Pompottelu sai kunnolla alkunsa maanantaina. Lapsen tulehdusarvojen ollessa hälyttävän korkeat, Paloheinän vastaanottava lääkäri antoi hänelle lähetteen Lastenklinikalle.

– Mietinkin siinä vaiheessa, että Lastenklinikan ikäraja taitaa olla 16-vuotta, mutta poika oli niin kivuissaan, että lähdin ajamaan sairaalaan sen enempää asiaa ajattelematta, Surenkin kertoo.

Perillä lastensairaalassa hoitohenkilökunta sanoi pojan olevan liian vanha.  Perheelle annettiin ohjeet mennä Malmiin päivystykseen.

– Olin ihmeissäni, sillä muistelin, että Malmi on remontissa. Poika valitteli jo kovasti kipuja ja ajaessa jokainen töyssy oli liikaa, Surenkin sanoo.

Malmilla hoitohenkilökunta käännytti tulijat taas. Tällä kertaa osoitteeksi annettiin Marian sairaala.

"Siinä vaiheessa pääsi kirosana"

– Olin autossa pojalle, että katsotaan vaan, kyllä ne sieltä Mariasta meidät vielä johonkin lähettävät, ja niin lähettivätkin. Siinä vaiheessa minulta pääsi suusta v****, Surenkin sanoo.

Tähän mennessä edes takaisin -ajomatkaan oli kulunut Surengin mukaan kaksi tuntia. Kun poika ja äiti pääsivät vihdoin oikeaan osoitteeseen, Meilahden kirurgiseen päivystykseen, vastassa oli Surenkinin mukaan kaaos.

– Katsoin sitä touhua siellä kauhuissani. Henkilökunnalla on koko ajan kauhea kiire. Yhdessä paikassa varasängyllä huusi vanha rouva kipulääkkeitä. Hoitaja vastasi "hetkinen". Sen kyllä opin siinä seuratessa, että julkisen sairaalahoidon "hetkinen" on ainakin 45 minuuttia, Surenkin kertoo.

Kun poika vihdoin otettiin tutkittavaksi, äiti lähti etsimään autolle parkkipaikkaa.

– Auton ikkunassa oli sakot! Silloin pääsi toinen v****, Surenkin sanoo.

Kun Surenkin palasi sisälle pojan luo, hulina jatkui.

– Ei sillä hoidolla ole enää tekemistä inhimillisyyden kanssa. Sairas ihminen tarvitsee sympatiaa, hoitohenkilökunnalla ei ole aikaa kaikille.

Helsingin kaupunki pyytää anteeksi

Surenkinin poika pääsi pitkän odotusajan jälkeen hoitoon. Vatsasta löytynyt paise imettiin neulalla pois ja tulehdus on saatu hoidettua. Hän on vielä osastolla, Meilahden sairaalassa.

Helsingin kaupungin Haartmanin sairaalan päivystävä ylilääkäri sanoo olevansa tapauksesta ihmeissään ja pahoillaan.

– En voi kuin pahoitella tätä kaupungin puolesta. Tässä on sattunut hoitoonohjauksessa virheitä sekä iän että paikkojen suhteen, päivystävä ylilääkäri Laura Pikkarainen sanoo.

Pikkarainen vakuuttaa, että kyseessä on yksittäistapaus eikä allekirjoita väitteitä päivystysklinikoiden kaaoksesta.

– Päivystyksessä on aina kiire ja se voi näyttää kaaokselta, mutta kyllä meillä on homma hanskassa, Pikkarainen vakuuttaa.

Pikkarainen kuitenkin myöntää, että Surenkinin kertoma 45 minuutin odotusaika kipulääkkeille on aivan liian pitkä.

– Kipuun pitäisi pystyä vastaaman heti. Ehkä hoitohenkilökunnalla on ollut todella kiire, Pikkarainen arvelee.

Pikkarainen suosittelee laiminlyöntejä kokeneita potilaita tekemään kirjallisen selvityspyynnön kaupungille, jotta tulevilta sekaannuksilta vältyttäisiin.

– En yhtään epäile, että ihmiset ovat sekaisin minne sairaalaan pitää mennä, mutta kyllä lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan pitäisi tietää. Malmin päivystys on tällä hetkellä Marian sairaalassa, se selittää yhden sekaannuksen. Äiti ja poika toimivat kuitenkin itse oikein, Pikkarainen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.