Lasse Kukkonen poistui kesken kauden uransa viimeisistä MM-kisoista – nyt hän kertoo erikoisesta episodista

Lasse Kukkonen ilmoitti maanantaina lyövänsä hokkarit naulaan. Pelaajauransa aikana Kukkonen niitti menestystä niin SM-liigassa kuin maajoukkueessa, Leijonien paidassa. 38-vuotiaan ex-puolustajan MM-ura sai varsin erikoisen lopun.

Keväällä 2017 jääkiekon MM-kisat järjestettiin Saksassa ja Ranskassa. Leijonien alkulohko pelattiin eksoottisessa kiekkopitäjässä: Pariisissa.

Turnauksen alla Suomen joukkue nimesi kapteenikseen Lasse Kukkosen.

Tuolloin Kukkonen tiesi, että tuleva MM-turnaus on hänen uransa viimeinen. Kukkosen mukaan hän valmistautui siihen, että koko maajoukkueura saattaisi päättyä kyseiseen turnaukseen, vaikka takaporttina oli vielä helmikuun 2018 talviolympialaiset.

Ranskassa Kukkosen MM-turnaus sai karmivan alun. Heti ensimmäisessä ottelussa hän sai ensi alkuun harmittomalta vaikuttaneen tärskyn.

– Muistan vielä hyvin tilanteen, että missä se tuli. Aluksi se (vamma) ei tuntunut mitenkään pahalta. Pystyin pelaamaan pelin loppuun, Kukkonen sanoo MTV Urheilulle jälkikäteen.

Valko-Venäjä-ottelun jälkeen Kukkonen meni Leijonien lääkärin Jammu Öunapin kanssa kuvauttamaan peukalon, joka oli hellänä tärskyn jäljiltä.

– Ajattelin, että noh, kai ne kuvat voi varalta ottaa.

– Se aika shokki, kun tulokset tulivat, Kukkonen muistelee.

Diagnoosi kertoi, että Kukkosen vasemman käden peukalo oli murtunut.

– Silloin oli ajatus, että se oli siinä se turnaus.

Leijonien joukkue matkasi hotelliin, jossa Kukkonen pohti tilannettaan hyvien ystäviensä Mika Pyörälän ja Juhamatti Aaltosen kanssa.

– Mietimme, että mitä nyt. Sitten tuli kuningasidea.

– Mitä jos peukaloon löydettäisiin jokin muu hoitokeino? Kukkonen muisteli pohtineensa leikkauksen kiertämistä.

– Tavoite oli se, että pääsisin vielä takaisin mukaan. Aloin tekemään puheluita ja etsimään pientä takaporttia.

Piipahdus

Piakkoin Kukkonen oli jo Pariisin lentokentällä, matkaamassa takaisin Suomeen.

Samaan aikaan Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki kertoi, että Kukkonen oli sivussa kyseisen päivän harjoituksista ”pienen kolhun takia”.

– Operaatio ja sitten takaisin, Kukkonen kuittasi ällistyttävän nopean Suomen vierailunsa.

Kukkonen kävi kirurgin luona Helsingissä ja palasi takaisin Pariisiin.

Hän ei halunnut jättää uransa viimeistä MM-turnausta kesken.

– Omalla kohdalla edelliset kisat (2016 Venäjä) olivat päättyneet ennen aikojaan loukkaantumisen takia. Yritin päästä joukkueen arkeen mukaan, ettei tarvitsisi seurata pelejä kotisohvalta.

Kukkonen palasi Leijonien kokoonpanoon, mutta vain nimellisesti.

– Se oli vaikea tilanne, Kukkonen muistaa hyvin.

– Pelihalut olivat kovat, mutta oli selvää, että vamman kanssa piti malttaa muutaman päivän ajan, jotta riskit olisivat vähän pienemmät.

– Muutenkin tilanne oli haastava. Joskus aiemmin, loukkaantumisen kohdalla, olisi voitu ottaa uusi, terve pelaaja mukaan. Nyt ei pystytty, koska paikat olivat täynnä.

Soturi

Kukkosen poissaolon aikana Leijonat oli vaikeuksissa. Suomi hävisi isäntämaa Ranskalle peräti 1-5, mitä seurasi vielä 24 tunnin sisällä tullut voittomaalikisatappio Tshekille (3-4).

Kukkonen palasi vahvuuteen ja Leijonat sai hiljalleen juonenpäästä kiinni.

– Vaikka siihen aikaan puhuttiin vähän toista, niin joukkueen sisällä oli hyvin rauhallinen fiilis. Emme vain onnistuneet tuloksellisesti niin kuin olisimme halunneet.

Leijonat onnistui napsimaan pakkovoittoja puolivälieräpaikkaa varten. Tie mitalipeleihin aukesi, kun Suomi kaatoi puolivälierissä Yhdysvallat.

Kukkosen kannalta MM-kisaura päättyi nelossijaan. Hän oli mukana ratkaisupeleissä, sormi murtuneena.

– On uran varrella ollut pahempiakin tilanteita, Kukkonen vähättelee.

Lue myös:

    Uusimmat