Mainos

Laskuvirhe saattoi viedä syyttömän elinkautiseen Hollannissa

Tilastotieteilijä löysi kollegansa laskelmista vakavia virheitä

Sairaanhoitaja saa elinkautisen tuomion useista murhista ja murhan yrityksistä. Uhreina on vauvoja ja vanhuksia. Hollannin korkein oikeus vahvistaa tuomion. Nyt, kuusi ja puoli vuotta myöhemmin, nainen kävelee vapaana.

Parhaillaan Hollannissa pohditaan, pitäisikö asia käsitellä uudelleen oikeudessa. Maan oikeusministeri on tehnyt historiallisen ratkaisun ja päästänyt huhtikuussa elinkautisvangin tilapäisesti vapaaksi.

Tuomion perusteita ovat horjuttaneet muun muassa tilastotieteilijät. Yksi heistä on hollantilainen tilastovelho Peter Grünwald, joka vieraili kuluvalla viikolla Suomessa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen kutsumana.

Juuri tilastot olivat keskeisessä osassa, kun oikeus arvioi Lucia de Berkin syyllisyyttä potilaidensa kuolemiin.

Grünwald huomasi ensimmäisten joukossa, että todennäköisyyslaskelmissa oli jotain mätää. Poliisin käyttämä tilastoekspertti oli laskenut, kuinka todennäköistä on, että seitsemän potilasta kuolee odottamatta noin vuoden aikana, kun työvuorossa on aina sama hoitaja.

- Siinä oli ensinnäkin yksinkertainen laskuvirhe. Toiseksi kaikki tiedotkaan eivät olleet luotettavia, sanoo Grünwald.

Murhattiinko ketään sittenkään?

Eräs hollantilainen lääkäri alkoi tutkia potilastiedostoja. Selvisi, että potilaita oli kuollut muulloinkin kuin kyseisen hoitajan vuorojen aikana. Lisäksi edellisvuonna oli kuollut täsmälleen sama määrä potilaita, vaikkei de Berk ollut silloin töissä samassa sairaalassa.

- Ihmisiä kuolee sairaaloissa. Mutta jos sarjamurhaaja olisi ollut liikkeellä, eikö kuolemia olisi pitänyt olla tavanomaista enemmän? Grünwald kysyy.

Myös lääketieteen asiantuntijat alkoivat tutkia kuolinsyyasiakirjoja. Selvisi, ettei ainakaan yksi potilaista ollut kuollut myrkytykseen, kuten oikeudelle oli esitetty. Muutkin kuolemat oli alun perin luokiteltu luonnollisiksi. Alkoi spekulointi, oliko muitakaan "uhreja" murhattu.

Lucia de Berk on itse koko ajan vakuuttanut syyttömyyttään. Oikeudessa vaakakupissa painoivat kuitenkin myös naisen menneisyys prostituoituna ja hänen päiväkirjansa. De Berk oli kirjoittanut päiväkirjaansa, että hänellä on kauhea salaisuus, jota hän ei koskaan paljastaisi kellekään. Hollantilaismedia nimesi de Berkin aikoinaan noidaksi.

- En ota kantaa siihen, onko hän syytön vai syyllinen. Minun mielestäni hän ei vain saanut reilua oikeudenkäyntiä, Grünwald sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.