Laskuvarjot eivät pelasta ihmishenkiä, kertoo Harvardin yliopisto – tutkimus irvailee liian hatarille johtopäätöksille

2:32
Maailman korkeimmat puumajat – uskaltaisitko käydä?

Laskuvarjot eivät pelasta lentokoneista hyppäävien ihmisten henkiä. Näin väittää Harvardin yliopiston humoristinen tutkimus, jonka ideana on korostaa, ettei tutkimusten pintapuolinen lukaisu takaa hyvää tietoa.

Laskuvarjot eivät pelasta lentokoneista hyppäävien ihmisten henkiä. Näin väittää British Medical Journalissa julkaistu, kieli poskessa tehty tutkimus, jonka tarkoituksena on osoittaa, ettei pelkkä tutkimuksen otsikko aina takaa hyvää tietoa.

23 vapaaehtoista jäi "kuin ihmeen kaupalla" henkiin

Selvityksen tekivät Harvardin yliopiston tutkijat. Kokeessa 23 vapaaehtoista jäi "kuin ihmeen kaupalla" henkiin, vaikka he hyppäsivät lentokoneesta.

11 tutkittavaa hyppäsi ilman laskuvarjoa; 12 henkilöä sai laskuvarjon selkäänsä. Kukaan tutkittavista ei loukkaantunut tai kuollut.

Tutkimustekstiä piti lukea 16 kappaletta, ennen kuin selvisi, että kone oli kokeen aikana maan pinnalla ja "hyppymatka" oli vain 60 senttiä, kertoo Daily Mail.

Onnistumiseen "saattoi" vaikuttaa koneen nollan kilometrin tuntinopeus

Kunnian koehenkilöiden selviämisestä tutkijat antavat omalle kyvylleen "pestata tutkimukseen vain osanottajia, jotka hyppäävät paikallaan olevasta koneesta maan pinnalla".

Tekstissä tosin myönnetään, että onnistumiseen saattoi vaikuttaa myös koneen nollan kilometrin tuntinopeus ja se, että hyppykorkeus ei ollut edes metriä.

Tulosta kuvailtiin joka tapauksessa ”uraauurtavaksi”. Tutkijat huomauttavat, ettei koetulos "välttämättä" päde muihin.

Pelkkä tiivistelmän lukeminen voi johtaa harhaan

Joulun alla julkaistu selvitys haluaa muistuttaa, että oikean tulkinnan tekeminen vaatii syvällistä ja kriittistä tutustumista tutkimukseen.

Tutkijoiden mukaan pelkkä tiivistelmän lukeminen voi johtaa harhaan, ja siksi johtopäätöksiä ei saisikaan vetää helposti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja